Kremlinul, acuzat că face din vaccinul Sputnik V un instrument de „propagandă"

Kremlinul, acuzat că face din vaccinul Sputnik V un instrument de „propagandă"

LA LIBRE BELGIQUE . Ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian, a reproşat Rusiei că face din vaccinul său Sputnik V un instrument de "propagandă"

„După cum este gestionat, este mai mult un mijloc de propagandă şi de diplomaţie agresivă decât un mijloc de solidaritate şi de ajutor sanitar", a declarat el la postul de radio France Info.

Luând exemplul Tunisiei, ministrul a comparat anunţurile de livrare ale Rusiei cu livrări deja efectuate de sistemul internaţional Covax de ajutor pentru cei mai defavorizaţi, creat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

„Rusia a anunţat cu multă acoperire mediatică faptul că va da 30.000 de doze tunisienilor, foarte bine, Sputnik!", a lansat ministrul francez.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Dar în acelaşi timp Covax a livrat deja 100.000 de doze şi va livra 400.000 până în luna mai. Şi vor fi în total patru milioane de doze care sunt programate pentru acest an pentru Tunisia. Asta este o muncă de solidaritate, este adevărata cooperare sanitară", a spus el.

Mai general, şeful diplomaţiei franceze a arătat spre războiul de influenţă în jurul vaccinului pe care îl duc Beijingul şi Moscova.

„China, Rusia duc o politică de influenţă prin vaccin chiar înainte de a-şi vaccina propria populaţie", a declarat Jean-Yves Le Drian.

Citând cazul Senegalului, el a arătat că atunci când China anunţa că "a livrat 200.000 de doze acestei ţări", Covax a "livrat deja" de două ori mai mult.

În ciuda succesului proclamat de vaccinul său Sputnik V, omologat în 56 de ţări, cu mult sprijin din partea propagandei ruse, Rusia se străduie să-şi vaccineze populaţia, din care o parte importantă rămâne neîncrezatoare.

Putin s-a vaccinat departe de camerele de luat vederi

Preşedintele rus, Vladimir Putin, care s-a vaccinat marţi departe de camere, denunţă criticile europene, pe care le consideră "stranii", ţinând cont de urgenţa sanitară şi de lentoarea campaniei de vaccinare în Europa.

Primit iniţial cu scepticism în străinătate când a fost anunţat, în vară, vaccinului Sputnik V i s-a validat fiabilitatea în februarie de revista ştiinţifică "The Lancet". O cerere de omologare este actualmente examinată de Agenţia Europeană a Medicamentelor. (Rador)

https://www.lalibre.be/international/europe/paris-reproche-au-kremlin-de-faire-du-vaccin-spoutnik-v-un-outil-de-propagande-605d9b94d8ad584fa276849d