KREMLINUL ȚINTEȘTE spre ROMÂNIA! SCUTUL de la DEVESELU încalcă un TRATAT internațional fundamental. RUSIA poate răspunde MILITAR!
- Călin Căciuleanu
- 30 decembrie 2017, 16:50
Adjunctul Ministrului de Externe din Rusia avertzează că Moscova urmează să ia măsuri militare în fața amenințării create de prezența sistemelor antirachetă instalate de SUA în România și Polonia.
După ce purtătorul de cuvânt al MAE Rusia, Maria Zaharova, a condamnat ferm decizia Japoniei de a achiziționa de la Statele Unite sisteme antibalistice în urmă cu câteva zile , acuzațiile de agresiune se îndreaptă și împotriva României. În viziunea Rusiei, faptul că sistemele, așa cum este și cel de la Deveselu, au atât capacitate defensivă cât și ofensivă amenință Kremlinul.
„Statele Unite au dispus montarea unor astfel de sisteme şi în bazele militare americane din România şi Polonia, în apropierea frontierelor vestice ale Rusiei, prin încălcarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) din 1987, care interzice instalarea unor astfel de sisteme terestre”, afirma sâmbătă Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, conform RomâniaTV.
„Faptul că astfel de sisteme complexe apar acum şi în apropierea frontierelor estice ale Rusiei creează o nouă situaţie, pe care nu o putem ignora în planificarea noastră militară ”, a adăugat acesta.
În fața acuzațiilor de participare a Japoniei la planul Statelor Unite de a crea un „sistem antibalistic global”, oficialii niponi au argumentat că se Guvernul de la Tokyo se va folosi de dotările pe care le are pentru a contracara amenințarea venită din partea Coreei de Nord.
„Am analizat comunicatul Ministerului nipon de Externe, conform căruia sistemul antibalistic va fi sub comandamentul Guvernului de la Tokyo și nu va amenința Rusia și alte țări. Însă toată lumea este conștientă că Japonia a fost atrasă de mult timp în crearea segmentului asiatic al sistemului antibalistic global american (...)”, a contraatacat Riabkov. „Din punct de vedere tehnic şi funcţional, sistemele antibalistice instalate în Japonia sunt identice cu cele americane, care pot lansa atât rachete de interceptare, cât şi rachete de croazieră cu raze scurte şi medii de acţiune”, a avertizat oficialul rus, conform unui comunicat de pe site-ul Ministerului rus de Externe.
În luna septembrie, Guvernul de Moscova a cerut Statelor unite să revină la respectarea Tratatului INF, notează RomâniaTV. Prezenta scuturilor antirachetă în estul Europei sunt justificate de NATO ca o formă de apărare a continentului împotriva posibilelor agresiuni ale Iranului. Sistemul antibalistic din Coreea de Sud este prezent pentru protejarea față de Kim Jong-un, spun oficialii sud-coreeni.