Kremlin a luat contramăsuri „adecvate” la extinderea NATO: Rușii construiesc 12 baze militare noi în vestul țării

Sursă: Butenkow | Dreamstime.com

Ca răspuns la extinderea Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Rusia vrea să construiască noi baze militare în vestul țării. Acest lucru a fost anunțat vineri, de către ministrul Apărării, Serghei Șoigu. Oficialul de la Kremlin a explicat că noile construcții joacă rolul unei contramăsuri adecvate, în circumstanțele în care Suedia și Finlanda și-au depus cererile de aderare la alianță.

Vladimir Putin, decizia momentului în vreme de război! Rusia va construi încă douăsprezece baze militare în vestul țării, ca o „contramăsură adecvată” la demersurile Suediei și Finlandei, care și-au înaintat cererile de aderare la NATO.

Noi baze militare în vestul Rusiei

Potrivit agențiilor de știri rusești, șeful Ministerului Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, a declarat: „Nu am avut nicio reacție din partea lui. Până la sfârșitul anului, 12 baze și unități militare vor fi înființate în Districtul Militar de Vest. Înființarea noilor baze este o contramăsură adecvată”.

Serghei Șoigu a denunțat „creșterea amenințărilor militare la granițele Rusiei” și a adresat amenințări la adresa SUA și NATO, potrivit ziarului nemțesc Der Spiegel. Serghei Șoigu a vorbit cu reprezentanți de rang înalt din ministerul pe care îl conduce și din cadrul armatei pentru a pune cap la cap construirea de noi baze militare.

La Moscova, la un summit al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) condusă de Rusia, Vladimir Putin a declarat că extinderea NATO este o problemă pentru Rusia și că aceasta trebuie să privească cu atenție ceea ce el descrie ca fiind planurile alianței militare conduse de SUA de a-și spori influența globală.

Mai mult NATO pentru Rusia

Vladimir Putin a declarat că Rusia nu are nicio problemă cu Finlanda și Suedia, dar a avertizat că Moscova va reacționa la extinderea infrastructurii militare pe teritoriile lor, pe măsură ce ambele țări se apropie de aderarea la NATO.

Finlanda are o frontieră terestră de 1.300 km, iar Suedia are frontieră maritimă comună cu Rusia. Ambele țări au considerat timp de decenii că aderarea la NATO ar reprezenta o provocare inutilă a Moscovei.

Suedia și Finlanda au depus miercuri, la sediul aliat, cererea oficială de aderare la NATO. Ambele state au fost neutre în timpul Războiului Rece, iar decizia lor de a adera la alianță este una dintre cele mai semnificative schimbări în arhitectura de securitate a Europei din ultimele decenii, reflectând o schimbare radicală a opiniei publice din regiunea nordică după războiul declanșat de Rusia în Ucraina pe data de 24 februarie.