Răsturnare de situație în numirea lui Kovesi la Parchetul European. Dezvăluirile lui Tudorel Toader pot schimba totul. News alert

Răsturnare de situație în numirea lui Kovesi la Parchetul European. Dezvăluirile lui Tudorel Toader pot schimba totul. News alert

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a trimis o scrisoare către Financial Times în care explică motivele pentru care fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, nu ar trebui să fie numită în funcția de procuror-șef al Parchetului European. Scrisoarea prezintă principalele nereguli de la DNA-ul condus de Kovesi.

Tudorel Toader a trimis o scrisoare către Financial Times în care susține ca nu are nimic personal împotriva Laurei Codruta Kovesi, dar consideră că aceasta nu ar trebui să ocupe postul de procuror-șef european, informează Antena 3.

Financial Times a publicat integral scrisoarea lui Tudorel Toader.

„Nu am nimic personal împotriva Laurei Codruta Kovesi, unul dintre cei trei candidați la funcția de procuror-șef al Parchetului European. Dar din toate dovezile pe care le-am văzut - de la judecători, procurori și alte surse credibile - ea nu ar trebui să fie numită în această poziție extrem de importantă. Laura Codruța Kovesi nu a fost revocată anul trecut din fruntea DNA pentru că a țintit politicieni corupți. 

A fost revocată pentru că a încălcat legea. CCR a spus asta. Strategia de investigații a doamnei Kovesi a fost bazată pe constrângere. După ce doamna Kovesi a plecat de la DNA am descoperit că, timp de patru ani, perioada în care a fost la conducere, au fost deschise 3.420 de investigații ale DNA împotriva judecătorilor și procurorilor, peste jumătate din magistrații din țară. Aceste investigații au rămas deschise și nu au fost trimise în judecată niciodată. Erau folosite pentru a constrânge sistemul judiciar.”, se arată în scrisoarea lui Tudorel Toader.

În scrisoare, ministrul Justiției vorbește și despre Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, care „a preluat 1.422 dosare de la DNA”, iar „in jur de 70% au fost sesizări din oficiu, nu ca rezultat al unor plângeri sau sesizări externe”.

„Cele mai multe au rămas deschise cel puțin 2 ani și, potrivit raportului, au fost deschise ca răspuns la hotărârile care nu răspundeau dorințelor DNA. Dana Gîrbovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor, a numit raportul „socant”, mai scrie Tudorel Toader. 

Ministrul susține că atunci când un judecător sau procuror nu ceda presiunilor, erau puși sub învinuire pentru ca persoana în cauză „să poată fi suspendată din funcție și eliminată din cazurile în care DNA avea un interes.”

Toader acuză „modificări ale transcrierilor convorbirilor telefonice, dovezi false, denunțuri false ale martorilor”, găsite în dosarele DNA.

„Aceasta nu este justiție. Parchetul European trebuie să urmărească infractorii, dar nu prin sacrificarea respectării drepturilor omului și a procesului corespunzător.”, concluzionează ministrul Justiției.

Scrisoarea vine după ce, săptămâna trecută, Financial Times a publicat un articol în care jurnaliștii scriau că Laura Codruța Kovesi este femeia potrivită pentru postul de procuror-șef al Parchetului European.