Kovesi stă la mâna CCR în ancheta alegerilor din 2009

Kovesi stă la mâna CCR în ancheta alegerilor din 2009

Judecătorii Curţii Constituţionale vor fi chemaţi, astăzi, să decidă dacă procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, poate fi obligată să se prezinte la comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009

Parlamentul a înfiinţat, joia trecută, o comisie de anchetă după ce jurnalistul EVZ, Dan Andronic, a relatat că în noaptea de 6 decembrie 2009, când s-a desfăşurat turul doi al alegerilor prezidențiale, a mers în locuinţa lui Gabriel Oprea, la acea vreme deputat UNPR, unde i-a găsit, printre alţii, pe Laura Codruţa Kovesi (Procuror- General), Florian Coldea (prim-adjunct SRI) şi George Maior (director SRI).

FOTO: Codruța Kovesi, procuror-șef DNA FOTO: NICU DÎRDÎIAC

Comisia parlamentară îşi propune să verifice dacă în acele alegeri s-au implicat „instituţii şi persoane, altele decât cele prevăzute de lege” şi dacă au existat „mecanisme paralele de influenţare şi/sau de viciere a rezultatului votului”.

Cine vine la audieri?

Parlamentul şi-a modificat, tot joia trecută, propriile reguli de funcţionare astfel încât să fie posibilă audierea în comisia de anchetă a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, aflată în casa lui Gabriel Oprea în noaptea alegerilor.

Orice persoană care lucrează în Guvern sau în administraţia publică este obligată să se prezinte la audieri, a decis majoritatea PSD-ALDE din Parlament, iar comisiile de anchetă pot „invita orice altă persoană” şi refuzul acestora „poate fi considerat ca obstrucţionare sau împiedicare a aflării adevărului şi poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală”.

Mutarea Opoziţiei

Parlamentarii au eliminat prevederea potrivit căreia comisiile de anchetă „nu pot avea ca obiect activitatea unor instituţii sau persoane care fac parte din puterea judecătorească”.

PNL va ataca astăzi, la Curtea Constituţională, modificările operate în Parlament de majoritatea PSDALDE. Liberalii spun că magistraţii (procurorii şi judecătorii) nu au cum să fie obligaţi să se prezinte la audierile unei comisii parlamentare de anchetă, dovadă fiind Decizia 1.231/2009 a CCR în care se arată că „în fața comisiilor de anchetă, în mod obligatoriu, trebuie să compară numai subiectele de drept care se află în raporturi constituționale specifice cu Parlamentul (Guvernul si celelalte organe ale administraţiei publice, n.red.) potrivit titlului III, cap. IV din Constituție, intitulat Raporturile Parlamentului cu Guvernul” şi că „alte subiecte de drept pot fi invitate să ia parte la dezbaterile din fața comisiilor de anchetă, fără a exista însă vreo obligație corelativă din partea acestora de a da curs invitației”.

Războiul politic

Liberalii susţin că majoritatea guvernamentală are o agendă ascunsă, nefiind interesată de alegerile din 2009. „E doar un pretext (...) Scopul anchetei nu sunt alegerile, ci disimularea unei anchete împotriva şefului DNA”, a spus Turcan. „Noi nu vorbim de persoane, nici de Ionescu, nici de Kovesi, ne referim la fapte şi activităţi ale unor instituţii”, a declarat ieri, pentru EVZ, unul dintre membrii comisiei de anchetă, Eugen Nicolicea (PSD), liderul deputaţilor jurişti.