Kovesi, audieri cu scandal la Bruxelles! Vrea să deschidă 2000 de dosare
- Laurențiu Teodorescu
- 6 februarie 2020, 18:32
Audierea Laurei Codruța Kovesi în Comisiile reunite de Libertăți Civile și Control Bugetar a stârnit reacții aprinse la Bruxelles.
Fosta șefă a DNA, acum mai mare peste nou-înființatul Parchet European, le-a vorbit europarlamentarilor din comisiile LIBE și CONT despre nemulțumirile pe care le are. Kovesi cere „o creștere semnificativă” a bugetului pentru următorii doi ani și anunță că vrea să deschidă cel puțin 2000 de noi cazuri, adică dublu decât estimarea inițială!
În opinia Laurei Codruța Kovesi, numărul de procurori europeni delegați să facă parte din acest Parchet trebuie suplimentat și în special numărul de angajați ai biroului central, din Luxembourg.
„Decizia asupra bugetului nu este doar un exercițiu tehnic pentru experții în chestiuni bugetare. Dacă dorim să începem în 2020, bugetul Parchetului European pe 2020 trebuie rediscutat, crescut în mod semnificativ, iar bugetul pe 2021 trebuie ajustat în mod corespunzător”, a declarat LCK.
Europarlamentarii au putut afla că estimările inițiale, care vorbeau despre 1000 de cazuri investigate, sunt depășite – Kovesi spune că încă din primul an de activitate Parchetul European trebuie să aibă capacitatea de a ancheta cel puțin 2000 de noi cazuri! Există, însă, o problemă, cea a personalului, arată fostul procuror-șef al DNA: „Nu vom putea obține toate acestea cu 32 de procurori delegați și un sfert part time, cu 22 de procurori europeni și cu 29 de angajați în biroul central, așa cum prevede schema de acum”.
Concret, Kovesi aduce în discuție următoarea situație: „Cum va lucra în practică în regim part-time un procuror european delegat? Lucrând la un caz european dimineața și la unul național după-amiaza? Își va întrerupe pledoaria la Curte pentru că va trebui să pledeze pentru un caz național? Cine va lua măsurile urgente în celelalte cazuri, în timp ce procurorul european delegat va pleda la Curte? Pentru mine este clar, dacă dorim să facem treabă bună, dacă dorim să dăm consistență Parchetului European din prima zi, dacă dorim un Parchet European cu adevărat independent, trebuie să începem doar cu procurori europeni delegați angajați în regim full-time! Și ne trebuie cel puțin doi pentru fiecare stat membru”.
Parchetul European este o instituție de anchetă independentă, la care au aderat 22 de state membre UE: Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania. Cinci state nu s-au înscris până acum în Parchetul European: Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca.