Kosovo, ultima batalie

Kosovo, ultima batalie

Planul de independenta supravegheata a provinciei muta disputa la ONU.

Sarbii si albanezii raman pe pozitii diametral opuse in ceea ce priveste viitorul provinciei Kosovo, iar planul mediatorului ONU, Martti Ahtisaari, remis ieri Consiliului de Securitate, nu pare a avea sanse sa impace cele doua tabere, releva AFP. Planul mediatorului ONU preconizeaza o „independenta sub supraveghere internationala” pentru provincia Kosovo, o idee inacceptabila pentru sarbi, dispusi sa accepte doar o autonomie extinsa.

„Nu pot sa cred ca lumea poate accepta fara cea mai mica obiectie desprinderea provinciei Kosovo de Serbia”, spune Olga Petrovici, o femeie in varsta de 35 de ani din Belgrad. „Intreaga lume, in afara de Serbia, stie foarte bine ca provincia nu poate fi altfel decat independenta”, replica Ferki Berisha, un kosovar albanez, de 37 de ani.

Sociologul sarb Milovan Markovici afirma, la randul sau, ca in ciuda faptului ca au trait vreme indelungata in acelasi stat, cele doua comunitati s-au indepartat una de cealalta. „Parca ar fi de pe continente diferite”, spune Markovici.

Leaganul natiunii sarbe

Administrata de ONU de la sfarsitul razboiului desfasurat intre 1998 si 1999 intre fortele sarbe ale regimului autoritar condus de Slobodan Milosevici si separatistii albanezi, Kosovo este, teoretic, o provincie sarba. Serbia considera in continuare regiunea drept leaganul istoriei sale, chiar daca de opt ani incoace nu a mai avut nicio influenta asupra provinciei.

„Incepand din Evul Mediu, Kosovo reprezinta pentru sarbi originea istoriei si a natiunii lor. Ei cred ca acest teritoriu le apartine, indiferent de cine este locuit”, explica sociologul. In acelasi timp, albanezii, care reprezinta peste 90% din populatie, isi revendica independenta.

SUA si Rusia se bat pe Kosovo

Consiliul de Securitate va lua in discutie luna viitoare solutia propusa de mediatorul ONU si se prefigureaza deja o batalie diplomatica intre Rusia, campioana cauzei sarbe, si SUA, care sustin majoritatea albaneza. „Statele Unite sustin propunerile lui Martti Ahtisaari referitoare la o independenta supravegheata”, a declarat numarul trei in ierarhia Departamentului american de Stat, Nicholas Burns.

Totodata, el a adaugat ca Natiunile Unite ar putea adopta in aprilie sau mai o rezolutie care sa confirme acest statut. Burns a admis insa ca, avand in vedere dreptul de veto al Rusiei in Consiliul de Securitate, lucrurile s-ar putea complica. Moscova a avertizat deja ca se opune unei solutii inacceptabile pentru Serbia.

Sarbii isi muta mortii

Sarbii din Kosovo refugiati dupa razboi in Serbia se tem atat de tare ca provincia ar putea deveni independenta incat au ajuns sa-si dezgroape mortii pentru a-i inhuma in zone din apropierea lor. Ei sunt ingrijorati ca ar putea ajunge in situatia in care sa le fie imposibil sa mai viziteze mormintele din Kosovo. Desi planul lui Ahtisaari prevede protectia minoritatii sarbe, putini cred in el. Daca in 2006 din cimitirul ortodox din Pristina au fost exhumate doar cateva cadavre, de la inceputul anului, ritmul s-a accelerat.

Fara economie

Miliarde de dolari irositi

In cazul in care Kosovo isi va castiga independenta, se va confrunta, fara indoiala, cu o provocare majora: viabilitatea economica. Desi este administrata de ONU de aproape opt ani, provincia ramane regiunea cea mai saraca a Balcanilor.

Potrivit unor evaluari, comunitatea internationala a cheltuit pana in 2004 intre doua si trei miliarde de dolari pentru diverse proiecte de dezvoltare si reconstructie in Kosovo. Estimarile oficiale arata insa ca sumele cheltuite ajung la 11 miliarde de dolari, daca se tine cont si de banii trimisi de diaspora albaneza.

Indiferent care este suma exacta, ea nu a permis relansarea economiei, ci a servit numai crearii unei societati de consum, productia fiind total neglijata. Infrastructura rutiera este jalnica, multe sate au electricitate numai 12 ore pe zi, iar rata somajului este de circa 45%. In plus, 70% dintre someri sunt tineri.

Sute de kosovari albanezi din nord-est isi parasesc zilnic satele, luand drumul capitalei (Pristina) in speranta ca vor gasi acolo de lucru si o viata mai buna. Peste 50a dintre kosovari traiesc sub pragul saraciei, iar 15% din populatie se zbate in saracie extrema.

Pentru politicienii de la Pristina, independenta e singura solutie prin care Kosovo sa devina economic viabil. In lipsa independentei, spun ei, investitorii internationali nu vor veni, asteptand sa vada ce se intampla. Unii analisti cred insa ca „panaceul” independentei ar putea fi doar o pacaleala. „Trebuie sa scapam de iluzia ca independenta ne va aduce tone de dolari pe strazi. Criza risca sa continue si dupa aceea”, spune economistul Ibrahim Rexhepi.

Ne puteți urmări și pe Google News