Kosovo, pe cont propriu

Kosovo, pe cont propriu

Ultima runda de negocieri pentru o solutie agreata atat de albanezi, cat si de sarbi a esuat.

Ultima runda de negocieri bilaterale privind viitorul statut al provinciei Kosovo s-a incheiat ieri cu un esec, informeaza agentiile internationale de presa.

Reuniti timp de trei zile in statiunea austriaca Baden, liderii de la Belgrad si cei de la Pristina nu au reusit nici de aceasta data sa ajunga la un acord, a anuntat mediatorul european Wolfgang Ischinger, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu omologii sai din Statele Unite si Rusia.

„Conferinta de la Baden marcheaza sfarsitul negocierilor fata in fata sustinute de Troica mediatorilor”, a declarat Ischinger, citat de AFP. La inceputul saptamanii viitoare, cei trei mediatori vor mai merge inca o data la Belgrad si Pristina, inainte de a-si incheia misiunea prin redactarea unui raport pe care urmeaza sa-l inainteze secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, pana pe 10 decembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit unor surse diplomatice, o dezbatere pe tema statutului Kosovo in Consiliul de Securitate al ONU este programata pentru 19 decembrie. O solutie trebuie identificata rapid, deoarece situatia actuala din Kosovo, provincie administrata de ONU, „nu mai poate sa dureze”, a opinat mediatorul american Frank Wisner.

Liderii UE vor lua o decizie in privinta viitorului Kosovo la summitul european din 14 decembrie. Potrivit ministrului britanic pentru afaceri europene, Jim Murphy, peste 20 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sunt gata sa recunoasca independenta Kosovo. „Exista din ce in ce mai multa convergenta si din ce in ce mai putine voci disonante” in interiorul forului comunitar, sustine Igor Sencar, ambasadorul sloven la UE.

POZITII ANTAGONICE

Cu gandul la independenta

Kosovo isi va declara unilateral independenta dupa 10 decembrie, a afirmat presedintele kosovar, Fatmir Sejdiu. „Nu putem sa dam o data exacta. Dorinta noastra este sa construim un stat democratic. Toti cetatenii vor fi egali, iar o atentie speciala va fi acordata minoritatilor”, a spus Sejdiu, referindu-se la sarbii din Kosovo (sub 200.000 dintr-un total de aproximativ 2.000.000 de locuitori, majoritatea albanezi).

In replica, presedintele Serbiei, Boris Tadici, a declarat ca Belgradul va anula orice decizie a autoritatilor de la Pristina asupra independentei. Serbia considera legitima doar Rezolutia ONU 1244, adoptata in 1999, care ii recunoaste suveranitatea asupra provinciei Kosovo.

„Atat timp cat aceasta rezolutie nu este inlocuita de una noua, ea ramane valida”, a tinut sa precizeze premierul sarb, Vojislav Kostunita. Adoptarea unei rezolutii care sa prevada independenta Kosovo este insa imposibila deoarece Rusia are drept de veto in Consiliul de Securitate al ONU si sustine pozitia Belgradului.