Kosovo, de astăzi independent. Ce urmează?

Kosovo, de astăzi independent. Ce urmează?

Odată cu primii fulgi de zăpadă, Priştina a izbucnit ieri în euforia independenţei. Câteva mii de oameni s-au strâns în jurul orei 19.30 în centrul oraşului, în apropierea Guvernului. O zi istorică pentru Kosovo, care astăzi îşi afirmă dreptul de a deveni o nouă ţară pe harta Europei. Dar şi o zi tristă pentru Serbia, care a încercat din răsputeri să împiedice acest moment.

Premierul kosovar Hashim Thaci a confirmat ieri că independenţa provinciei va fi proclamată în această zi. Anunţul a fost transmis de agenţia France Presse după ce ziarele din Kosovo au prezentat ieri programul oficial al evenimentelor de azi.

Conform agenţiei ruse Ria Novosti, autorităţile de la Priştina vor declara independenţa provinciei Kosovo la ora locală 17.00 (18.00 ora României). Parlamentul local a adoptat vineri o rezoluţie care permite adoptarea în 24 de ore a întregului pachet de legi referitor la independenţa regiunii. 79 de deputaţi au votat în favoarea rezoluţiei, şase s-au declarat împotrivă, iar patru au fost absenţi.

Parlamentul European va dezbate declaraţia de independenţă pe 20 februarie. Surse de la Bruxelles, citate de agenţiile internaţionale de presă, susţin că forul european nu îşi va preciza poziţia în legătură cu această chestiune, independenţa urmând a fi recunoscută - sau nu - de fiecare stat membru în parte. Sărbătoare în Kosovo

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este cea mai fericită zi din viaţa mea. Nu pot să mai aştept până când Guvernul declară independenţa. Mi-o declar eu chiar acum“, a spus un tânăr albanez care ieşise să sărbătorească cu o zi înainte de declararea oficială a ruperii de Serbia. Mii de maşini au blocat oraşul, aproape din fiecare ieşind steaguri albaneze, dar şi ale Statelor Unite şi Uniunii Europene. Kosovari cu tricouri pe care scria „bye bye Serbia“ şi care aveau inscripţionate semnul sugestiv al pumnului strâns cu degetul mijlociu ridicat, îşi strângeau din toţi mănunchii bucuria de a vedea Kosovo devenit un stat independent.

Micii comercianţi au exploatat ocazia la maxim, văzând pe străzile oraşului steaguri cu Kosovo la 10 euro şi ale SUA cu 20 de euro.

O imagine cu totul diferită de bucuria din Capitală era imaginea enclavelor sârbeşti de la marginea Priştinei în care oamenii se pregăteau pentru cel mai rău scenariu, acela în care albanezii ar fi putut să-i atace din nou, iar conflictul istoric dintre cele două etnii să reizbucnească. Proteste la Belgrad

Rusia, principalul aliat al Belgradului, a avertizat cu privire la riscurile destabilizării regiunii şi creării unui precedent pentru alte enclave separatiste. Principala temere a Kremlinului este repetarea scenariului în Cecenia. Pe aceeaşi poziţie se situează România, Ciprul, Grecia, Spania, Slovacia, care au anunţat că nu vor recunoaşte independenţa provinciei separatiste.

Autorităţile de la Priştina se bazează însă pe sprijinul marilor puteri - Statele Unite, Germania, Franţa, Marea Britanie şi Italia.

Ieri, câteva sute de sârbi au protestat la Belgrad faţă de declararea independenţei Kosovo. Demonstraţia s-a desfăşurat paşnic în faţa Ambasadei Sloveniei, ţară care deţine preşedinţ ia Uniunii Europene.

ORARUL INDEPENDENŢEI Programul oficial al evenimentelor de azi > Conform presei kosovare, la ora locală 10.00 premierul Thaci se deplasează la parlament pentru a solicita o şedinţă extraordinară. La ora 12.00 este programată reuniunea conducerii parlamentului, care va convoca sesiunea plenară. Aceasta începe la ora locală 15.00. > După şedinţă, la ora 18.00, premierul Hashim Thaci, preşedintele provinciei, Fatmir Sejdiu, şi preşedintele parlamentului, Jakup Krasniqi, vor face o declaraţie comună la centrul de presă de la Hotelul Grand. > La ora locală 22.30, premierul şi preşedintele se vor adresa populaţiei. Declararea independenţei va fi marcată cu focuri de artificii şi de mai multe concerte.

Premierul kosovar a convocat Parlamentul

Hashim Thaci, a declarat, într-o conferinţă de presă, că a convocat o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a vota independenţa provinciei sârbe, relatează AFP.

"Trebuie să vă informez că am plăcerea şi onoarea de a fi convocat, în urmă cu câteva minute, o sesiune extraordinară a Parlamentului", a declarat el. "Trebuie să luăm decizia de a face astfel încât Kosovo să facă parte dintre ţările independente", a adăugat el.

"Pe agendă este declararea independenţei" provinciei sârbe, a mai spus Thaci, făcând referire la şedinţa care ar trebui să înceapă la ora 14.00 (16.00, ora României).

În cererea sa scrisă transmisă Parlamentului, Thaci cere deputaţilor să se pronunţe în legătură cu planul trimisului special al ONU, Martti Ahtisaari, care preconizează o independenţă "sub supravhegere internaţională".

El salută şi viitoarea desfăşurare a misiunii Uniunii Europene, care se va ocupa de supravegherea primelor momente de independenţă a Kosovo.             Misiunea UE va prelua sarcinile Misiunii ONU în Kosovo (MINUK), ce administrează provincia de la încheierea conflictului dintre forţele sârbe şi gherilele separatiste albaneze, în 1999.

SUA şi mai multe ţări ale Uniunii Europene şi-au exprimat în ultimele săptămâni intenţia de a recunoaşte rapid independenţa Kosovo.

În schimb, autorităţile de la Belgrad, susţinute de Rusia, şi sârbii din Kosovo, se opun independenţei provinciei. Belgradul a "anulat" deja orice decizie în acest sens a autorităţilor din Kosovo. (Alexandra-Livia Dordea)

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 14:00