Klaus Iohannis, vizită în Zanzibar. Turneu african prin paradisuri turistice

Klaus Iohannis, vizită în Zanzibar. Turneu african prin paradisuri turistice Klaus și Carmen Iohannis în vizită în Africa. Sursa foto: Presidency.ro

Turneul prezidențial în Africa are multe dintre caracteristicile unei vilegiaturi prin paradisurile turistice renumite. Pe lângă întâlnirile oficiale, nu tocmai solicitante, familia Iohannis bifează mai toate atracțiile turistice din zonele pe care le vizitează.

Klaus Iohannis și-a făcut agenda turului prezidențial în Africa astfel încât să bifeze și o multitudine de obiective turistice. Traseul ales, Kenya - Tanzania (Zanzibar) - Cabo Verde - Senegal, duce cu gândul la o vilegiatură pe final de an.

O călătorie plăcută, în afara palatului prezidențial, înainte de binemeritata vacanță de Crăciun și Revelion. De altfel, puțini români mai cred că scopul acestui tur, întreprins de Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, este altul decât cel turistic.

Klaus Iohannis, îmbină utilul cu plăcutul

În turneul din Africa, cuplul prezidențial îmbină plăcutul cu utilul. Și a început încă de la sosirea în Kenya. După o întrevedere cu șeful statului, marți, imediat după sosire, a urmat un safari în Parcul Național Nairobi. Iar pentru excursie Iohannis și-a eliberat toată agenda zilei de miercuri. El și soția sa au primit drept ghid chiar pe ministrul ministrul pentru protejarea mediului, Alfred Nganga Mutua.

Ne puteți urmări și pe Google News

Joi, urmează etapa din Tanzania a turului prezidențial. Klaus Iohannis va fi întâmpinat la aeroport de ministrul de externe tanzanian, dar are programată și o întrevedere cu Samia Suluhu Hassan.

Președintele a alocat patru zile pentru vizita în această țară. Între altele are programate excursii în zonele turistice din Zanzibar - Stone Town, partea antică a orașului Zanzibar și casa lui Freddie Mercury.

Tanzania, una dintre cele mai populare destinații turistice

Tanzania, a doua țară vizitată de Klaus Iohannis, este una dintre cele mai populare destinații turistice din Africa. Turiștii sunt atrași de peisajele colosale, ca să-l parafrazăm pe Nicolae Ciucă. Muntele Kilimanjaro, parcurile naturale, tocmai potrivite pentru excursii safari și, nu în ultimul rând insula Zanzibar.

Regiune autonomă a Tanzaniei, Zanzibar este un adevărat paradis turistic exotic. Iar Iohannis ajunge aici pe 18 noiembrie și va vizita mai multe atracții turistice, inclusiv Stone Town. Orașul este sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, cu o arhitectură din secolul XIX. Aceasta reflectă diversele influențe care stau la baza culturii Swahili. Cunoscătorii vor recunoaște motive arabe, persane, indiene și europene.

Stone Town este cunoscut și pentru că aici se află casa regretatului solist al trupei Queen, Freddie Mercury. Din 2019, aici functioneaza Freddie Mercury Museum.

Klaus Iohannis prezentat în presa din Tanzania

Site-ul local The Citizen, care-i stâlcește numele președintelui român, în „Iohannison”, anunță consultări cruciale. Klaus Iohannis „se va angaja în consultări politice cruciale cu președinta Hassan”. Asta pentru că „cei doi lideri sunt așteptați să deschidă noi uși pentru relațiile comerciale dintre cele două țări”.

Publicația susține, spre deosebire de ceea ce speculează presa românească, că turneul prezidențial „subliniază angajamentul României de a dezvolta relații mai puternice cu continentul african”.

Klaus Iohannis în Tanzania

Site-ul The Citizen despre vizita luI Klaus Iohannis în Tanzania Sursa foto: Captura video

România și Tanzania în relații comerciale

Totuși, relațiile comerciale ale României cu Tanzania sunt modeste. Țara africană a exportat în România, în 2021, file de biban de Nil, ceai, tutun și avocado de 4,26 de milioane de dolari.

A importat, în schimb, produse de 12,3 milioane de dolari. Este vorba despre tractoare, echipamente electrice, mașini și echipamente medicale.

Site-ul citat mai scrie că România a creat „89 de locuri de muncă” în Tanzania. Sunt în derulare „diferite proiecte din Tanzania, în domeniul transporturilor, industriei și turismului, în valoare de 6,04 milioane de dolari”. Alte „64 de locuri de muncă (au fost cresate – n. red.) în trei proiecte de 7,5 milioane de dolari, în acest an”.