Iohannis susține tehnologiile verzi dintr-un avion privat. Vizită în Dubai pentru un discurs scurt

Iohannis susține tehnologiile verzi dintr-un avion privat. Vizită în Dubai pentru un discurs scurt Sursa foto: Presidency

Președintele Klaus Iohannis a zburat în Dubai la bordul unui avion privat pentru a susține un discurs de câteva minute în susținerea reducerii nivelului de noxe, Zborurile particulare sunt considerate printre cele mai poluante ca urmare a cantității de noxe emise în aer.

Klaus Iohannis a zburat, pe 1 decembrie, până în Dubai, într-o călătorie de de câteva zile. Președintele a participat la Conferinţa Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28). Iar cu acest prilej a declarat că România este interesată să dezvolte, să utilizeze şi să fabrice tehnologii verzi.

În cadrul evenimentului din Dubai, Klaus Iohannis a spus că pentru a răspunde în mod eficient schimbărilor climatice, guvernele trebuie să dezvolte un parteneriat cu întreprinderile, instituţiile financiare, entităţile de cercetare şi inovare şi ONG-urile.

Șeful Statului a ajuns în Dubai cu o cursă aviatică privată. Asociațiile de mediu atrag atenția asupra creșterii nivelului de poluare provocată de zborurile private care elimină cantități uriașe de CO2.

Ne puteți urmări și pe Google News

Klaus Iohannis, discurs la Dubai

Președintele a vorbit, la evenimentul din Dubai, despre tehnologiile verzi și despre interesul industriei românești în dezvoltarea acestora. El a precizat că țara noastră este o gazdă din ce în ce mai atractivă pentru manufactura de tehnologii verzi.

„România este interesată să dezvolte, să utilizeze, dar şi să fabrice tehnologii verzi şi să contribuie astfel la lanţurile valorice verzi internaţionale. Analizele publicate de Banca Mondială indică competitivitatea României la export în ceea ce priveşte subcomponentele lanţului valoric eolian, cum ar fi tablourile electrice de control şi de distribuţie”, a declarat președintele.

Potrivit președintelui Klaus Iohannis, prin intermediul Fondului pentru Tranziţie Justă, va fi sprijinită dezvoltarea producției de baterii electrice. Acest lucru se va întâmpla, susține președintele, în acele regiuni în care economia este dependentă de cărbune.

„România este o gazdă din ce în ce mai atractivă pentru manufactura de tehnologii verzi. Prin intermediul Fondului pentru Tranziţie Justă, ţara mea sprijină în mod activ dezvoltarea producţiei de baterii în regiunile în care economia locală este în prezent încă dependentă de cărbune. De asemenea, marii producători auto din România îşi reorientează producţia către vehiculele electrice”, a spus preşedintele.

Președintele vorbește despre amprenta de carbon ridicată

Klaus Iohannis a afirmat că țara noastră este situată într-o regiune „percepută uneori ca având o amprentă de carbon mare”. Însă, a subliniat, România şi-a redus de fapt emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi. Acest lucru s-a întâmplat în ultimele trei decenii, în timp ce țara noastră şi-a multiplicat produsul intern brut.

„Pornind de la acest bilanţ, ne angajăm să ne dezvoltăm economia şi să ne reducem în continuare emisiile, în mod simultan. În acest sens, avem nevoie de tehnologii transformatoare şi inovatoare la preţuri accesibile”, a subliniat Iohannis.

Preşedintele a mai spus că peisajul inovaţiei verzi din România este foarte dinamic. Iar acest lucru se vede și în marile centre universitare. La București și Cluj se fac inovații în domeniul materialelor de construcţie durabile şi al aplicaţiilor pentru eficienţa energetică.

Avioanele private asemenea celor folosite de Iohannis în vizitele internaționale

Avioanele private asemenea celor folosite de Iohannis în vizitele internaționale sunt considerate printre cele mai poluante. Sursa foto: Facebook BoardingPass

Klaus Iohannis laudă industria românească

Companiile din România susţin progresul tehnologiei pompelor de căldură, „esenţiale pentru decarbonizarea sectorului încălziri şi răcirii” clădirilor. Președintele a precizat că cercetarea și inovarea vor ajuta la consolidarea și adaptarea producţiei agricole la schimbările climatice.

„La COP26, la Glasgow, România a fost printre primele ţări care s-au alăturat Misiunii de Inovare Agricolă pentru Climă, o iniţiativă care urmăreşte să abordeze schimbările climatice şi foametea la nivel mondial prin inovaţie la nivelul sistemelor alimentare. Demersurile României fac parte din eforturile mai ample ale UE în materie de inovare. Uniunea Europeana este promotorul celui mai avansat sistem de comercializare a emisiilor din lume”, a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a evidenţiat că acţiunea globală în domeniul climei se bazează pe dezvoltarea şi transferul de tehnologie. Țările din întreaga lume vor putea pune în aplicare eficient planurile naţionale privind clima şi vor livra în raport cu Acordul de la Paris.