Klaus Iohannis s-a enervat pe unguri: „Eu sunt preşedintele statului”

Klaus Iohannis s-a enervat pe unguri: „Eu sunt preşedintele statului”

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat iritat de poziția revizionistă a Ungariei, cu privire la Transilvania și la tratatul de la Trianon.

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut o serie de comentarii cu privire la declarațiile oficialilor maghiari, pe acest subiect, în cadrul unei dezbateri la care a participat. Evenimentul a fost organizat vineri, la Aachen, iar șeful statului a fost întrebat despre atitudinea unui „vecin care pune sub semnul întrebării frontierele Trianonului, inclusiv cu România.

„Este puţin ca într-o familie, unde cei mai mulţi la întâlnirea de familie, cei mai mulţi au un văr de-al doilea, de-al treilea, care din cinci în cinci minute calcă în străchini, dar oricum nu-l dăm afară, că e rudă. Încercăm să-i mai dăm lecţii, să-l integrăm, să-l liniştim, asta este reţeta cred. Eu nu susţin idea de eliminare, de înlăturare din organizaţie. Pedepsele de aşa natură nu aduc rezultatele scontate de mulţi. Eu cred că trebuie să le spunem foarte clar acestor oameni în faţă care sunt aşteptările şi să continuăm procesul”, a spus Klaus Iohannis.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iohannis s-a declarat iritat de declarațiile oficialilor maghiari

Președintele României Klaus Iohannis a făcut referire la contextul istoric legat de Trianon arătând că este enervat de declarațiile oficialilor maghiari cu privire la acest subiect.

„Şi pe mine mă enervează ba chiar mai mult decât pe dumneavoastră afirmaţiile lor despre Trianon. Eu sunt preşedintele statului. Eu sunt din Transilvania. Noi am decis prin vot popular, adică noi ca popor am zis ca vrem să aderăm la România, nu am furat nimic de la nimeni, a fost autodeterminarea, dreptul nostru de autodeterminare. Transilvania aşa a devenit parte a României. Atunci Transcarpatia a devenit parte a Ucrainei şi aşa mai departe.

Dar toate acestea nu trebuie, nu se doreşte, nu vrea nimeni să le facă retroactive, nu vrea nimeni să pună sub semnul întrebării nişte procese istorice. Poate că asta fac nişte populişti, dar populiştii aceştia, asta este, există în Europa şi cred că ei nu pot fi combătuţi decât prin rezultate. Împotriva populiştilor poţi să încerci să iei atitudine, dar acest efort ar aduce numai rezultate parţiale”, a mai explicat Klaus Iohannis.

Președintele maghiar a comparat anexarea Crimeei cu tratatul de la Trianon

Declarațiile șefului statului vin în contextul în care președintele Ungariei, János Áder, a comparat anexarea Crimeei cu Tratatul de la Trianon, la un summit de la Kiev.

„Maghiarii nu au uitat, nici după un secol, că au ajuns să fie minoritari, că li s-au luat şcolile şi s-a făcut tot posibilul ca învăţământul în limba maternă să fie desfiinţat”, a afirmat președintele maghiar

a comparat, pe 23 august, la Kiev, anexarea ilegală a Crimeii, de către Rusia, cu Tratatul de pace de la Trianon prin care s-au încheiat ostilităţile între Antanta şi Ungaria. În urma acestui tratat, Transilvania, Banatul, Crişana şi Maramureşul au intrat în componenţa României.

„În mintea maghiarilor s-a întipărit adânc atât agresiunea marilor puteri, cât şi trauma Trianonului, motiv pentru care noi ştim exact de ce anexarea Crimeii reprezintă o rană atât de sensibilă pentru poporul ucrainean”, a fost declaraţia preşedintelui Ungariei.