Klaus Iohannis, rezervat în legătură cu aderarea la Schengen: „Avem o șansă, dar nu o garanție”. Parlamentul olandez recomandă un vot negativ

Klaus Iohannis, rezervat în legătură cu aderarea la Schengen: „Avem o șansă, dar nu o garanție”. Parlamentul olandez recomandă un vot negativSursa foto: Administratia Prezidentiala

România are o șansă să adere la Spațiul Schengen, dar aceasta nu reprezintă o garanție. Președintele Klaus Iohannis s-a arătat rezervat în legătură cu posibilitatea unei decizii pozitive la Consiliul JAI din luna decembrie. Președintele a spus, însă, că rezultatul misiunii de evaluare a României a fost foarte bun. Cu toate acestea, a precizat, mai sunt și alte chestiuni care trebuie clarificate.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România are o şansă de a adera la spaţiul Schengen, dar nu o garanţie. Președintele a precizat că, deși rezultatul misiunii de evaluare care a fost în România este foarte bun, mai sunt chestiuni ce trebuie clarificate.

„Aderarea la Schengen este mult dorită de noi, şi după cum cred că este un fapt cunoscut de 11 ani, noi îndeplinim, practic, cerinţele tehnice. Aderarea nu s-a realizat fiindcă până la urmă există şi un vot politic în JAI care nu a avut loc până în momentul de faţă. Acum există o fereastră de oportunitate, adică avem o şansă, însă nu avem o garanţie. Ca să maximizăm şansele noastre am întreprins foarte multe demersuri”, a spus şeful statului.

Klaus Iohannis a făcut o serie de declarații înainte de a participa la reuniunea Consiliului European de toamnă, de la Bruxelles. El a amintit de misiunea de evaluare care a fost în România, arătând că rezultatul este foarte bun pentru ţara noastră.

„Din informaţiile pe care le avem, rezultatul este foarte bun pentru România. Evaluarea a constatat că România stă foarte bine la capitolul acesta, însă este clar că anumite chestiuni trebuie în continuare foarte bine clarificate, probabil chiar şi unele tehnice, dar în special unele politice şi pentru asta toată lumea este implicată la maxim”, a afirmat preşedintele Iohannis.

Olanda nu susține aderarea României la Schengen

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis au avut loc după ce un europarlamentar olandez a anunțat că țara sa nu va susține aderarea României la Schengen. Sophia in’T Veld, coordonatoarea grupului Renew în Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) a Parlamentului European, a declarat că parlamentul de la Amsterdam a adoptat o rezoluție conform căreia Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la  Schengen.

„Spre marele meu regret, tocmai am aflat în urmă cu câteva minute că parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care afirmă că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen. Regret profund acest lucru. Partidul meu (Democraţii 66, n.red.) a votat împotriva acestei rezoluţii, noi vrem ca România şi Bulgaria să adere imediat la spaţiul Schengen, aţi îndeplinit criteriile necesare”, a declarat Sophia in’T Veld.

Potrivit spuselor sale, nici premierul Mark Rutte nu este tocmai interesat ca Olanda să susțină poziția României. Mark Rutte evită să-și asume responsabilitate cu privire la acest subiect, în plan intern.

„Mă tem că prim-ministrul Olandei face foarte puţin pentru a convinge parlamentul olandez sau pentru a-şi asuma responsabilitatea şi a spune că, în interesul Europei, va fi de acord în Consiliu (cu aderarea României şi a Bulgariei la Schengen, n.red.). Trebuie să înţelegeţi că nu toată lumea în Olanda este împotrivă. Partidul meu vrea ca Bulgaria şi România să adere imediat la Schengen, dar majoritatea partidelor din guvern nu doresc acest lucru”, a mai spus Sophia in’T Veld.