Negocieri pentru Patriot. Ce primește România în schimbul sistemului donat Ucrainei

Negocieri pentru Patriot. Ce primește România în schimbul sistemului donat Ucrainei Sistemul Patriot Sursa Foto: Arhiva EVZ

Klaus Iohannis a negociat ca România să primească un alt sistem de apărare anti-aeriană în schimbul celui donat Ucrainei. CSAT a aprobat ca Ministerul Apărării să transfere armatei ucrainene unul dintre cele două sisteme de rachete Patriot operaționalizate.

Președintele României a solicitat un sistem de apărare care să-l înlocuiască pe cel trimis Kievului. Informația a fost confirmată de mai multe surse politice.

Klaus Iohannis dă un Patriot la schimb cu altul

Sursele citate spun că președintele a acceptat ca România să transfere sistemul de rachete cu condiția să primească altul în schimb. Klaus Iohannis ar fi confirmat că sistemul va fi livrat de Statele Unite în următoarea perioadă. De altfel, conform informațiilor prezentate de sursele politice, americanii trebuie să transfere, la rândul său, o serie de componente necesare funcționării sistemului donat Ucrainei.

Astfel, este de așteptat ca în următoarele luni, România să primească un nou sistem Patriot. Klaus Iohannis s-ar fi arătat sigut că sistemul de apărare donat Ucrainei va fi înlocuit rapid.

Ne puteți urmări și pe Google News

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), condus de Klaus Iohannis, a aprobat trimiterea unui sistem Patriot către Ucraina. Aceasta cu toate că Armata Română a avut obiecții în legătură cu acest transfer.

CSAT ședință

CSAT ședință. Sursa foto: https://csat.presidency.ro/

Acord de securitate cu Ucraina

România va semna, prin Klaus Iohannis, un acord de securitate cu Ucraina, în contextul Consiliului European. Documentul va conține și o prevedere legată de susținerea Ucrainei și Republicii Moldova pe parcursul de aderare la UE. Oficialii europeni au stabilit ca cele două state să aibă trasee similare de aderare. Mu se așteaptă să existe diferențe prea mari între datele de aderare la Uniunea Europeană ar fi spus Klaus Iohannis.

Președintele român se află la Bruxelles, în aceste zile, unde participă la reuniunea Consiliului European.

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, în perioada 27-28 iunie, la reuniunea Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles. Pe agenda de discuți se află mai multe teme importante. Este vorba despre situația din Ucraina, dar și apărarea Uniunii Europene. De asemenea, se va discuta despre fenomenul migrației, Marea Neagră și parcursul de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE.

De asemenea, la întâlnirea șefilor de state și de guverne, se vor stabili numele celor care vor ocupa principalele poziții în conducerea structurilor europene. Este vorba despre președintele Comisiei Europene, la care a fost nominalizată Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, funcție ce-i va reveni socialistului portughez Antonio Costa, și poziția de șef al diplomației europene. Aceasta va reveni estonienei Kaja Kallas.

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis Sursa foto: Klaus Iohannis/ Facebook

Klaus Iohannis a aprobat transferul sistemului Patriot

CSAT a aprobat ca România să doneze un sistem de apărare Patriot către Ucraina. Kievul va folosi echipamentul sofisticat pentru a se proteja de atacurile aeriene rusești. Decizia, în structura condusă de Klaus Iohannis, a fost luată în ciuda opoziției conducerii Armatei și a Ministerului Apărării. În opinia liderilor armatei, un astfel de transfer nu este oportun.

Ministerul Apărării Naționale a prezentat Consiliului Suprem de Apărare a Țării o analiză detaliată privind situația operaționalizării celor patru sisteme Patriot. În document se relevă importanța operațională a acestor echipamente pentru apărarea națională. De asemenea se vorbește despre impactul generat de această măsură.

„Decizia s-a bazat pe o evaluare tehnică aprofundată a autorităților române, fiind luate toate măsurile pentru eliminarea riscului de creare a unor eventuale vulnerabilități pentru România”, a transmis Administrația Prezidențială după ședința CSAT prezidată de Klaus Iohannis.

România deține patru sisteme de apărare Patriot și a comandat alte trei, pentru care a semnat un contract de circa 4 miliarde de dolari. Dintre cele patru sisteme, doar două au fost operaționalizate și pot fi folosite.

Revista presei
Ghidul suprem Yin Yang