SUA salută decizia României de a dona un sistem Patriot Ucrainei

SUA salută decizia României de a dona un sistem Patriot Ucrainei Sursa Foto: Arhiva EVZ

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, a salutat decizia României de a dona un sistem de apărare antirachetă Patriot pentru a sprijini consolidarea apărării aeriene a Ucrainei.

SUA salută decizia României de a dona un sistem Patriot Ucrainei

„Salutăm decizia României de a dona un sistem de apărare antirachetă Patriot pentru a consolida apărarea aeriană a Ucrainei. Împreună cu aliații și partenerii noștri, sprijinim autoapărarea Ucrainei - iar România ne ajută să deschidem calea”, scrie Jake Sullivan pe X.

România a decis joi trimiterea unui sistem Patriot în Ucraina

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis joi, 20 iunie, ca România să doneze Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot. De asemenea, președintele Klaus Iohannis a anunțat, după ședința CSAT, că se retrage din cursa pentru funcția de secretar general al NATO.

În plus, CSAT a anunțat susținerea României pentru fostul premier olandez, Mark Rutte, pentru șefia organizației nord-atlantice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jens Stoltenberg a salutat decizia aleșilor din România, precizând că aceasta este necesară pentru consolidarea apărării în fața trupelor rusești, relatează agenţia EFE.

„Am primit cu satisfacţie decizia României de a furniza un sistem Patriot foarte necesar Ucrainei pentru a-şi putea apăra mai bine spaţiul aerian şi poporul în faţa agresiunii ruse", a transmis șeful NATO.

În războiul cu Rusia, Ucraina are o mare nevoie de aceste sisteme pentru a-și apăra atât trupele de pe linia frontului, cât și infrastructurile civile, inclusiv rețelele de producție și distribuție a energiei electrice, care au fost ținta unui nou bombardament masiv în noaptea de miercuri spre joi.

 

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

 SUA prioritizează livrarea de rachete Ucrainei

SUA au anunțat vineri că vor prioritiza livrarea de rachete Ucrainei. Din acest motiv vor amâna pentru 16 luni livrarea de armament către alte state.

Statele Unite își schimbă prioritatea livrărilor de rachete achiziționate prin contract de alte state – amânându-le cu 16 luni – și vor furniza rachetele produse recent Ucrainei, a anunțat Casa Albă într-un comunicat.

„Acest lucru va garanta că suntem în măsură să furnizăm Ucrainei rachetele de care are nevoie pentru a-şi menţine stocurile într-un moment-cheie al războiului, către sfârşitul verii şi la toamnă”, a declarat joi presei un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate (NSC) de la Casa Albă, John Kirby.

Așadar, „livrările acestor rachete celorlalte ţări care aşteaptă acum la coadă urmează să fie amânate”, a anunţat el.

John Kirby a declarat că aceste țări își vor primi armamentul comandat, subliniind însă că „termenele de livrare vor fi ușor prelungite”.