Klaus Iohannis, despre amenințarea care planează asupra democrației. Președintele s-a întâlnit cu studenții ucraineni

Klaus Iohannis, despre amenințarea care planează asupra democrației. Președintele s-a întâlnit cu studenții ucraineni Sursă: LCVA | Dreamstime.com

Președintele Klaus Iohannis a luat parte, astăzi, la inaugurarea Casei Francofoniei. Liderul de la Cotroceni s-a întâlnit și cu câțiva studenți ucraineni din România și a vorbit despre perioada complicată pe care o traversăm.

Președintele Klaus Iohannis a pus, miercuri, piatra de temelie a Casei Francofoniei din România și, cu această ocazie, a ținut să precizeze faptul că în aceste vremuri foarte dificile, în care „valorile noastre sunt sub asediu”, cel mai important este să ne arătăm solidari și să îi ajutăm pe ucrainenii loviți de război.

Președintele Klaus Iohannis a pus piatra de temelie a Casei Francofoniei

„Am inaugurat astăzi, împreună, lucrările la Casa Francofoniei. Este într-un fel spus, fiindcă avem un constructor care lucrează așa de repede că până ne-am organizat deja a ieșit cu construcția din pământ, dar eu cred că momentul marcării este la fel de important și este un moment important din viața comunității academice a Universității Politehnica București, dar și un act cu o încărcătură simbolică deosebită.

Clădirea pe care o ridicați în acest loc este o dovadă că valorile francofoniei ne sunt nouă, românilor, nu doar o prețioasă moștenire, dar și o resursă care stimulează noi și noi energii.

Ne puteți urmări și pe Google News

În campusul Politehnicii bucureștene învață peste 4000 de studenți din țări care fac parte din Organizația Internațională a Francofoniei. Este dovada cea mai bună că Francofonia Viitorului este direct legată de educația tinerilor, care facilitează întâlnirea unor identități diferite și care generează solidaritatea pentru proiecte comune.

De aproape trei decenii, România și mișcarea francofonă universitară din țara noastră își probează concret angajamentul pentru valorile păcii, ale dialogului pașnic dintre culturi și ale respectului drepturilor fundamentale ale omului”, a afirmat liderul de la Cotroceni.

Pericolul la care sunt supuse valorile democrației

Iohannis a atras atenția că valorile sunt asediate în această perioadă, așa că pentru ele se duce o luptă de apărare.

„Din păcate, valorile noastre sunt în aceste zile sub asediu. Țara noastră este fundamental, energic și deplin implicată în apărarea lor. Ucraina, stat observator al Organizației Internaționale a Francofoniei, este victima unei agresiuni militare larg condamnate de comunitatea internațională.

Alături de partenerii și aliații noștri, ne aflăm în prima linie a solidarității față de poporul ucrainean. Luăm foarte în serios, atât la nivelul autorităților, cât și la nivelul sectorului asociativ și de voluntariat, rolul nostru în a ușura situația celor nedrept loviți de acest război cumplit.

Oferim adăpost celor care fug din calea războiului și protecție tuturor celor care o solicită, am înființat și operaționalizat centrul de gestionare și distribuire a sprijinului umanitar internațional destinat populației ucrainene greu afectate de agresiunea Rusiei.

Elevii și studenții ucraineni care vin la noi au posibilitatea de a se înscrie în sistemul de învățământ din România.

Domeniul educației în ansamblul său are o contribuție importantă la efortul național de găzduire a refugiaților, iar mediul academic este pregătit să primească peste 10.000 de studenți din Ucraina”, a mai spus Iohannis.

Tot miercuri, președintele a avut, miercuri, o discuție de câteva minute cu câțiva copii ucrainieni cazați în căminele Universității București. „Sper să se termine repede acest război și să ne apucăm de refăcut ce s-a stricat”, le-a spus președintele României.