Klaus Iohannis, despre aderarea deplină la Schengen: Am convingerea că vom reuși

Klaus Iohannis, despre aderarea deplină la Schengen: Am convingerea că vom reuși Klaus Iohannis. Sursa foto: Facebook

Klaus Iohannis a vorbit despre aderarea țării noastre la Schengen terestru. Potrivit președintelui,  acest pas ar fi important și pentru Uniunea Europeană, fiind depășite „obstacolele artificiale”.

Klaus Iohannis, despre aderarea la Schengen terestru

La finalul lunii martie, țara noastră a intrat în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime. În urma acestui pas, procedurile de verificare a celor care călătoresc cu avionul au fost simplificate. Totuși, ținta principală a rămas includerea frontierelor terestre.

Aflat la finalul mandatului, Klaus Iohannis consideră că România are toate șansele să obțină acest rezultat.

Șanse reale pentru obținerea victoriei

În urma acordului Consiliului JAI, România a intrat oficial în Schengen cu frontierele aeriene și maritime. Klaus Iohannis, a afirmat, într-un discurs ținut la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, că aderarea deplină este un aspect prioritar.

Ne puteți urmări și pe Google News
Schengen, UE, Klaus Iohannis

Uniunea Europeană. Sursa foto: Unsplash

În plus, președintele a menționat că acest pas nu ar reprezenta un avantaj doar pentru românii.

„Uniunea Europeană rămâne prin excelență un spațiu al liberei circulații. Aderarea României la spațiul Schengen, cu forntierele aeriene și maritime, a constituit un important succes de etapă și a reconfirmat faptul că țara noastră asigură eficient protecția frontierelor externe ale UE și merită pe deplin să facă parte din acest spațiu. Ridicarea controalelor și la frontierele terestre rămâne un obiectiv prioritar”, a spus președintele, arată Știripesurse.

Klaus Iohannis, despre „obstacolele artificiale”

În drumul spre această recunoaștere, România s-a lovit de un impediment major: refuzul Austriei. Prin intermediul diferitelor canale, austriecii dădeau asigurări că nu vor fi de acord cu intrarea țării noastre în Schengen. De asemenea, Austria avea aceeași poziție și în ceea ce privește aderarea Bulgariei.

La 31 martie, țara noastră a obținut această reușită, însă nu pe deplin. Intrarea în Schengen terestru a rămas un obiectiv important.

În discursul său, Klaus Iohannis a menționat că „obstacolele artificiale” vor fi depășite, făcând referire la motivele invocate de austrieci.

„Am convingerea că vom reuși să ducem la bun sfârșit acest efort colectiv în beneficiul nu doar a cetățenilor români, ci a unei Uniuni mai prospere și lipsite de obstacole artificiale”, a adăugat președintele.

Revista presei