Iohannis l-a convocat pe Ciolacu la Cotroceni. Ședință CSAT după negocierile pe comasare

Iohannis l-a convocat pe Ciolacu la Cotroceni. Ședință CSAT după negocierile pe comasare Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Klaus Iohannis va avea o discuție cu premierul Marcel Ciolacu cu prilejul ședinței CSAT, chiar în ziua în care PSD și PNL poartă negocierile pentru comasarea alegerilor și candidaturi pe liste comune.

Klaus Iohannis l-a convocat pe Marcel Ciolacu, premierul României, pentru o ședință CSAT. Întrevederea a fost programată după ultima rundă de negocieri, considerată decisivă, dintre PSD și PNL. Liderii celor două formațiuni urmează să se pună de acord cu comarea alegerilor din acest an.

Klaus Iohannis a convocat CSAT

Președintele României a convocat o ședință a Consiliului Superior de Apărare a Țării pentru ora 13.00. Precedenta şedinţă a avut loc pe 12 octombrie 2023. La întrevedere sunt așteptați premierul Marcel Ciolacu, dar și ceilalți miniștri care fac parte din CSAT. Administrația Prezidențială a făcut anunțul cu privire la convocare, săptămâna trecută. Pe ordinea de zi a şedinţei prezidate de Klaus Iohannis sunt incluse mai multe teme ce vor fi abordate:

 • evoluţii privind situaţia de securitate în regiunea Mării Negre în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi implicaţii pentru România;
 • progresele înregistrate în domeniul planificării apărării, în special privind derularea programelor de înzestrare şi demersurile de creştere a gradului de încadrare, precum şi retenţia personalului;
 • un raport privind activitatea desfăşurată de către Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2023;
 • raportul CSAT privind activitatea desfăşurată anul trecut.

„În cadrul şedinţei CSAT vor fi analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale”, a informat Administraţia Prezidenţială.

Ne puteți urmări și pe Google News
Comasarea alegerilor în sondaje

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Cine face parte din CSAT

Consiliul Superior de Apărare a Țării este organizat în baza articolului 5 din Legea privind organizarea şi funcţionarea CSAT. Structura este condusă de Klaus Iohannis, președintele României. Conform actului de reglementare, premierul, în cazul de față Marcel Ciolacu, ocupă funcția de vicepreședinte al CSAT.

Pe lângă Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu, din Consiliu mai fac parte o serie de miniștri, șefi ai serviciilor de informații, consilierul prezidențial pentru securitate națională și șeful Statului Major. Din componența CSAT fac parte următorii:

 • ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr:
 • ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu;
 • ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu;
 • ministrul justiţiei, Alina Gorghiu;
 • ministrul economiei, Radu Oprea;
 • ministrul finanţelor publice, Marcel Boloș;
 • directorul Serviciului Român de Informaţii;
 • directorul Serviciului de Informaţii Externe, Gabriel Vlase;
 • şeful Statului Major al Apărării, Gheorghiță Vlad
 • consilierul prezidențial pentru securitate naţională, Ion Oprișor.

Secretarul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, numit de Klaus Iohannis este Mihai Șomordolea, consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

Liderii PSD și PNL nu au tranșat problema comasării. Duminică, o nouă ședință. Tudose: „Coaliția nu se va rupe"

Alegeri 2024. Sursa foto: Dreamstime.com

Klaus Iohannis, întâlnire cu Ciolacu după negocieri

Președintele și premierul se întâlnesc în ședința CSAT după negocierile din coaliție. Înainte de întrevederea cu Klaus Iohannis, de această dată în calitate de președinte PSD, Ciolacu, negociază cu delegația PNL condusă de Nicolae Ciucă. Discuțiile au început de la prima oră, la opt, astfel încât cele două părți să aibă timp să se pună de acord.

Ulterior, după negocierile din coaliție și ședința CSAT, convocată de Klaus Iohannis, sunt programate alte ședințe interne ale PSD și PNL. Cu acest prilej vor fi validate deciziile adoptate cu prilejul negocierilor dintre cele două partide.

La finalul zilei, sunt programate și declarații comune pentru presă, în care să se prezinte concluziile zilei.