Bătălia sondajelor. Ce cred românii despre comasarea alegerilor
- Ionel Sclavone
- 20 februarie 2024, 13:19
Jumătate dintre români sunt pentru comasarea alegerilor arată un sondaj opinie realizat de CURS, în aceste zile, în vreme ce 31% cred că este o decizie proastă. Sondajul vine în contextul negocierilor purtate de PSD și PNL pe acest subiect.
Comasarea alegerilor ar fi dorită de 50% dintre români, se arată într-un sondaj CURS, realizat în aceste zile. Doar 31% ar fi împotriva unui astfel de demers, arată datele. Sondajul vine în contradicție cu un altul, realizat la începutul lunii care prezenta date contrare.
Comasarea alegerilor și sondajele de opinie
Un sondaj de opinie lansat pe piață de CURS arată că jumătate dintre români ar susține comasarea alegerilor, în acest an. Conform datelor colectate, 50% dintre cei chestionați cred că este o idee bună. Aceasta, în timp ce31% consideră o idee proastă sau foarte proastă. Aproape 20% dintre cei chestionați nu au nici o părere despre comasarea alegerilor sau nu doresc să comenteze.
Sondajul Curs analizează și intențiile de vot ale românilor, la alegerile europarlamenare. Dacă acest scrutin s-ar desfășura duminica viitoare PSD ar obține 31% din voturi. Pe locul doi urmează PNL și AUR, la egalitate cu 20% din voturi.
Concluzii contrare în sondajul INSCOP
Anterior, la începutul lunii februarie, un alt sondaj de opinie prezenta concluzii contrare cu privire la comasarea alegerilor. O cercetare INSCOP arăta că majoritatea românilor, 49,4% se declarau favorabili alegerilor separate. Un procent de 46,6% se exprimau în favoarea comasării unora dintre scrutinurile electorale.
Numărul românilor care nu aveau nici o părere legat de acest subiect era mult mai mic, doar 4%, în sondajul INSCOP. Aceasta raportat la cei 19% care apar în cercetarea CURS.
Dintre cei care susțineau comasarea alegerilor, 82,9%, se pronunțau în favoarea susținerii primului tur al prezidențialelor concomitent cu alegerile parlamenare. În plus, 78% dintre respondenți considerau că primul tur al alegerilor prezidențiale ar trebui să aibă loc în aceeași zi cu alegerile locale.
Cei mai mulți dintre cei chestionați, 42%, considerau că alegerile prezidențiale sunt cele mai importante din acest an. Un procent de 20,4% acordau prioritate alegerilor locale și doar 4,7% dintre cei chestionați vedeau importanța alegerilor europarlamentare. Aproape 12% susțineau că toate scrutinele sunt la fel de importante.
Comasarea alegerilor negociată de PSD și PNL
În aceste zile, PSD și PNL duc ultimele negocieri cu privire la procedura de comasare a alegerilor din acest an. Ba mai mult, conform unor surse politice, cele două formațiuni ar fi ajuns la un acord cu privire la candidați comuni.
Conform informațiilor din spațiul public, cele două partide ar fi agreat, de principiu, comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare. S-a decis comasarea parlamentarelor cu alegerile prezidențiale. De asemenea, s-ar fi agreat ca PSD și PNL să aibă candidați comuni în toată țara. Iar la alegerile europarlamentare cele două partide să meargă pe liste comune. Politicienii speră că vor obine două treimi din mandate.
Adoptarea unor liste comune cu PSD este surprinzătoare la liberali. Aceasta în condițiile în care, în urmă cu doar trei luni, au adoptat o rezoluție contrară. La începutul lui noiembrie, conducerea PNL hotăra, în unanimitate, să candideze separat de PSD în alegeri. „Prin noi înșine”, vechiul slogan din vremea Brătienilor, era reactivat de Nicolae Ciucă și echipa învingătoare într-o adunare de la Sinaia.