Editura Evenimentul si Capital

Klaus Iohannis are îndoieli legate de competența Olguței la Transporturi

Autor: | | 5 Comentarii | 1196 Vizualizari

Președintele Klaus Iohannis a motivat, așa cum i-a cerut Curtea Constituțională în 21 decembrie, refuzul numirii titularilor portofoliilor la ministerele Dezvoltării și Transporturilor. Președintele a făcut anunțul în care vorbește despre incompatibilitatea și incompetența miniștrilor propuși de premierul Viorica Dăncilă exact în ziua în care în București au ajuns toți liderii europeni la ceremonia de preluare ofi cială a Președinției Consiliului UE de către România.

Președintele a trimis, ieri, la Palatul Victoria două scrisori în care explică de ce i-a respins pe miniștrii nominalizați de premierul Viorica Dăncilă. Este vorba, în prima tranșă, despre propunerea de numire a lui Harry-Ilan Laufer în funcția de viceprimministru, ministrul Dezvoltării regionale şi administrației publice, respectiv a Liei-Olguţa Vasilescu în funcția de ministru al Transporturilor. În a doua este vorba despre aceleași ministere, respectiv propunerile de numire în funcția de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării regionale și administrației publice a Liei-Olguța Vasilescu, respectiv de numire în funcția de ministru al Transporturilor a lui MirceaGheorghe Drăghici.

„Metoda suveica”

Președintele nu dă, de fapt, nicio explicație concretă, ci face trimitere la art. 105 din Constituție și la art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor pentru numirea în funcția de membru al Guvernului. Articolul din Constituție face referire la incompatibilitate, dar Legea 90/2001 invocată de președinte face trimitere la o altă lege, care trimite la altă lege. Practic, Iohannis nu a spus clar de ce cei nominalizați sunt incompatibili sau incompetenți, așa cum îi definește legea. A precizat că „în propunerile transmise nu există vreo mențiune cu privire la îndeplinirea condițiilor de legalitate”. În prima scrisoare, apreciază că numirea Liei -Olguţa Vasilescu în funcția de ministru al Transporturilor, „persoana nominalizată nu are expertiza necesară gestionării domeniului complex al transporturilor”.

Decizia CCR

În 21 decembrie, Curtea Cons tituțională, în motivarea deciziei cu privire la conflictul juridic de natură constituțională care s-a creat prin refuzul lui Klaus Iohannis de a semna decretele de revocare, respectiv de numire a miniștrilor propuși de Viorica Dăncilă se arată că: „Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4 alin. Președintele poate refuza, motivat, o singură dată pe criterii ce țin de corespunderea persoanei în funcția propusă. Președintele României nu are dreptul la o proprie opțiune în cadrul mecanismului constituțional de numire existent; la rândul său, prim-ministrul nu poate reitera propunerea de numire în funcția de ministru, în sensul că nu poate indica aceeași persoană pentru aceeași funcție, la același minister”.

CCR a precizat că motivarea refuzului de a numi în funcție trebuie făcută concomitent cu anunțarea refuzului, însă Klaus Iohannis a făcut asta după aproape două luni.

Fiul lui Dancila a dat BAC-ul la Grup Scolar Videle! Ce nota a putut sa ia...

Pagina 1 din 2



Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI