Evenimentul Zilei > Politica > Klaus Iohannis a semnat AVIZUL pentru începerea URMĂRII PENALE a fostului șef MAI, Petre Tobă
Klaus Iohannis a semnat AVIZUL pentru începerea URMĂRII PENALE a fostului șef MAI, Petre Tobă

Klaus Iohannis a semnat AVIZUL pentru începerea URMĂRII PENALE a fostului șef MAI, Petre Tobă

Președintele Klaus Iohannis a semnat avizul pentru începerea urmăririi penale în cazul fostului ministru de Interne, Petre Tobă, anunță un comunicat la administrației prezidențiale.

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis joi, 8 septembrie a.c., Ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a domnului Tobă Petre, Ministrul Afacerilor Interne în perioada noiembrie 2015 – septembrie 2016, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 280/P/2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispoziţiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi Deciziei Curţii Constituţionale nr. 270/2008.
Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestei cereri", se arată în documentul administrației prezidențiale. 

Procurorul general Augustin Lazăr a trimis, la începutului săptămânii, preşedintelui Klaus Iohannis cererea DNA cu privire la efectuarea urmăririi penale faţă de fostul ministru de Interne Petre Tobă, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de favorizarea făptuitorului, în dosarul privind fapte de corupție la DIPI.

DNA susţinea că, la data de 1 aprilie, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, Petre Tobă ar fi refuzat să declanşeze declasificarea parţială a unor documente solicitate de anchetatori în dosarul în care Gabriel Oprea a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu în legătură cu cheltuieli din bugetul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, cerera procurorilor vizând câteva paragrafe din ordine emise la nivelul ministerului.

Șeful statului a luat, miercuri, act de demisia lui Petre Tobă din funcția de ministru de Interne. De asemenea, Klaus Iohannis a semnat, la Cotroceni, și decretul de numire ca ministru Interne pe Dragoș Tudorache, fostul șef al Cancelariei Premierului Dacian Cioloș. UTudorache și-a depus jurământul, miercuri, la Palatul Cotroceni.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: