Klaus Iohannis a semnat! Armata are dreptul să le împuște. Aveți mare grijă unde le folosiți

Klaus Iohannis a semnat! Armata are dreptul să le împuște. Aveți mare grijă unde le folosiți Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Dronele care operează în anumite zone considerate cu risc, de către autorități, vor putea fi imobilizat de militari. Aceștia pot folosi inclusiv armanentul din dotare.

O nouă lege, promulgată de președintele Klaus Iohannis, reglementează utilizarea dronelor. Noul act normativ este necesar în condițiile în care aceste echipamente sunt la îndemâna oricui. Iar utilizarea lor poate genera o serie de probleme de securitate dacă sunt lansate deasupra unor obiective militare ori guvernamentale. De asemenea reglementarea vizează și folosirea dronelor în contextul unor evenimente publice de mare amploare sau a unor operațiuni speciale.

În astfel de situații, în care autoritățile consideră că folosirea dronelor prezintă un risc, acestea vor putea fi scoase din uz de militari.

Proiectul modifică Legea 122/2011 privind regimul armelor, dispozitivelor militare şi muniţiilor deţinute de Ministerul Apărării Naţionale şi de forţele armate străine pe teritoriul României. În baza acestui act normativ, dronele vor fi incluse în rândul amenințărilor la adresa securității, astfel că vor fi stabilite metode de contracarare a acestora.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum sunt definite aceste echipamente

În primă fază, proiectul definește drona drept „orice vehicul terestru, aerian, acvatic sau subacvatic capabil să navigheze autonom, folosind pilotul automat sau care poate fi controlat printr-un dispozitiv de comandă la distanță”.

În al doilea rând, se introduce în actualul cadru legislativ posibilitatea ca armata să combată activitatea neautorizată a dronelor. O astfel de măsură pornește de la faptul că reprezintă o vulnerabilitate la adresa securității obiectivelor militare și nu numai.

Noile reglementări sunt motivate prin faptul că în ultima perioadă a fost semnalat un trend crescător al situațiilor în care obiective militare, în special cele izolate, au fost subiectul survolării neautorizate cu drone aeriene.

Dronele vor fi doborâte cu arme de foc

Pentru contracararea dronelor, armata va putea folosi orice dispozitiv militar pe care îl are în dotare. Iar aici intră inclusiv armele de foc. Totuși, în primă fază, militarii vor încerca să oprească dronele cu ajutorul unor dispozitive ce nu implică acțiuni fizice. Este vorba despre emiterea unui semnal electronic de bruiaj sau de energie dirijată, microunde de mare putere ori prin laser.

În cazul în care va fi nevoie de folosirea unei arme de foc sau a oricărui alt dispozitiv militar, se va ține cont ca focul să se execute, pe cât posibil, până la oprirea sau imobilizarea dronei. În nici un caz nu va fi luată în considerare distrugerea echipamentului.

Detaliile utilizării dispozitivelor militare pentru imobilizarea dronelor și procedura de urmat vor fi stabilite prin ordin al Ministerului Apărării Naționale.