Klaus Iohannis a promulgat legea. Liber la vânătoare de urși

Sursa foto: Pixabay

România. În urma tragediei petrecute în Munții Bucegi, în care o tânără de 19 ani a fost ucisă de un urs, președintele Klaus Iohannis a aprobat legea care permite împușcarea acestor urși agresivi, care pun în pericol siguranța oamenilor.

În cadrul unei sesiuni extraordinare, Plenul Camerei Deputaților a adoptat luni proiectul de lege destinat reglementării managementului populației de urși.

Liber la vânătoare de urși. Legea a fost promulgată

„Decret privind promulgarea Legii pentru completarea art. 1 din Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative (PL-x 719/08.11.2023)”, este decretul semnat marți, 23 iulie, de președintele Klaus Iohannis.

Proiectul legat de urși a fost aprobat cu 214 voturi favorabile, șapte împotrivă și 23 de abțineri. Un deputat a fost absent de la vot.

Klaus Iohannis. Sursa foto: Facbook

Modificările legislative urmăresc prevenirea atacurilor asupra oamenilor și reducerea daunelor cauzate de urși, prin autorizarea recoltei a 426 de exemplare de urs brun pe an pentru anii 2024 și 2025, în scopuri de prevenție la nivel național, și a 55 de exemplare pe an, pentru intervenție națională.

România se confruntă cu o situație alarmantă privind populația de urs brun

Potrivit expunerii de motive a proiectului, România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește populația de urși bruni, reflectată prin numărul crescut de conflicte între oameni și animalele sălbatice.

În ultimii ani, aceste conflicte au dus la zeci de persoane ucise sau rănite grav de urși și au generat o creștere exponențială a cheltuielilor de despăgubire ale statului.

Urși. Sursa foto: Derek Audette | Dreamstime.com

Specialiștii subliniază că populația de urși își alterează comportamentul natural, provocând daune severe recoltelor, animalelor, pădurilor și contribuind la scăderea acceptanței și toleranței populației locale față de prezența lor în comunități, în culturile agricole, livezi și anexele gospodărești, se mai arată în expunerea de motive.