Kirk Douglas, ultima legendă masculină a Hollywood-ului Epocii de Aur

Kirk Douglas, ultima legendă masculină a Hollywood-ului Epocii de Aur

Kirk Douglas, ultima legendă masculină a Hollywood-ului Epocii de Aur. Cum a rămas în conștiința contemporanilor?

Kirk Douglas, ultima legendă masculină a Hollywood-ului Epocii de Aur. Cum a rămas în conștiința contemporanilor?

Kirk Douglas a fost cel mai longeviv actor american. A fost, deși nu a jucat cu ea în nicio producție, din aceeași generație și a trăit la fel de mult ca și Olivia de Havilland, eroina din Pe Aripile Vântului. S-au născut în același an, 1916, au murit în același an, 2020. Ca să facem o raportare la filmografia românească, marele actor Radu Beligan, deținătorul recordului de joc pe scena unui teatru, era născut în 1918 și a murit în 2016.

Kirk Doulglas, evreul din Rusia Țaristă, născut pe Coasta de Est a SUA

La 9 decembrie 1916, în orășelul Amsterdam din regiunea New York, venea pe lume un copil, botezat Issur Danielovici. Tatăl lui și mama lui care aveau mai mulți copii dintre care viitorul actor a fost singurul băiat, emigraseră din 1912, din zona de baștină a lor, Moghilev, Belarusul de azi, atunci în Rusia țaristă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și-a petrecut copilăria, muncind din greu, ca Issur „Izzy” Demsky, nume de familie pe care îl adoptase un frate mai mare al tatălui său care emigrase anterior în Statele Unite ale Americii. Tatăl său, la bază negustor de cai, în SUA, avea o prăvălie cu toate mărunnțișurile pe care le lua și le recondiționa, fiind cea mai umilă ocupație a zonei celei mai sărace a orașului unde se născuse marele actor de mai târziu.

La 24 de ani, în 1940, când războiul pentru SUA, bătea încă la ușă, tânărul s-a înrolat în US Navvy, servind până la finalul războiului. Aici, s-a înrolat cu numele pe care-l va folosi toată viața, Kirk Douglas.

Kirk Douglas debutează la 30 de ani, la 33 de ani devine star internațional

După un debut promițător în 1946, într-un film în care este partenerul Barbarei Stanwyick, Kirk Douglas primește prima nominalizare la un Oscar, cu filmul Campionul din 1949, când avea 33 de ani.

Ca o curiozitate, un actor colosal ca el nu a obținut niciodată mult râvnita statuetă ca actor, fie în rol principal sau secundar. Va primi în 1995, Oscarul onorific pentru întreaga carieră cinematografică. Aceasta s-a întins pe 64 de ani, jucând din 1964 până în 2010, apărând în 90 de filme.

Kirk Douglas a fost și un prolific producător de film.

Douglas și Spartacus

În 1960, la 44 de ani, Kirk Douglas îl joacă pe Spartacus, celebrul lider al răscoalei sclavilor din Roma antică, din 73-71 î.Hr. Este filmul care îi va aduce deplina recunoaștere pe plan mondial.

Căsătorit de două ori, din prima relație, Kirk Douglas l-a avut pe mult prea celebrul său fiu, Michael Douglas, celebru pentru filme precum Străzile din San Francisco sau Basic Instinct, în acest din urmă film jucând cu Sharon Stone.

Kirk Douglas a apărut ultima dată în public la vârsta de 103 ani în 2019. Ne-a părăsit la 5 februarie 2020, la aproape 104 ani.