Kim a devenit idolul studenților sud-coreeni: De la „Dictator” și „Obez” la „Obez” la „Fermecător” și „Plin de umor”

Kim a devenit idolul studenților sud-coreeni: De la „Dictator” și „Obez” la „Obez” la „Fermecător” și „Plin de umor”

După întâlnirea Kim – Moon, Coreea de Sud s-a îmbolnăvit de sindromul „Polițistul Bun – Polițistul Rău”: au fost suficiente câteva semne de bunăvoință ale dictatorului de la Phenian, pentru ca societatea liberală sudcoreeană să-l transforme într-o figură „cool”.

Profesorul de jurnalism Lee Changhyun, de la Universitatea Kookmin din Seul a avut ideea de a realiza două sondaje de opinie printre studenți: unul înainte de întâlnirea dintre liderul nord-coreean, Kim Jongun, și omologul său din Sud, Moon Jae-in, din 27 aprilie.

Subiectul studiului: imaginea pe care dictatorul de la Phenian o are în ochii studenților sud-coreeni. Rezultatele au fost uluitoare: procentul celor cu părere favorabilă despre Kim a crescut de peste 10 ori după întâlnirea istorică de la Panmunjom, arată agențiile Yonhap și Xinhua. După ce i-au văzut pe cei doi lideri strângându- și mâna și îmbrățișându-se, procentul respondenților care au declarat că au o imagine pozitivă despre liderul nord-coreean a ajuns de 48,3%. Înainte, doar 4,7% afirmau acest lucru.

La rândul său, procentul studenților cu o imagine negativă despre Kim a înregistrat o scădere spectaculoasă, de la 87,7% la 25,8%.

Cele două sondaje au fost realizate pe un eşantion de studenţi cu vârste curpinse între 19 şi 21 de ani, având o o marjă de eroare de 9,8% şi un grad de încredere de 95%.

Cuvinte duioase pentru Kim

Evoluțiile spectaculoase de la un sondaj la altul fac nesemnificativă marja mare de eroare a cercetării.

Potrivit profesorului Lee, dacă înaintea summitului studenţii îl asociau pe Kim cu termeni precum „dictator”, „nuclear”, „cruzime”, „obezitate”, „violenţă” şi „impredictibilitate”, în sondajul post-summit au fost exprimate cuvinte pozitive precum „sincer”, „mărinimos”, „tineresc”, „plin de umor”, „fermecător”, „deschis la minte” şi „proaspăt”.

 

Paradisul nord-coreean

„Este pentru prima dată când studenți sud-coreeni l-au văzut pe Kim Jong Un într-o transmisiune în direct. Evenimentul istoric pare să le fi modificat în mod pozitiv stereotipiile față de el. Acum pare să fie o perioadă de tranziție”, a explicat profesorul Lee.

Și în ceea ce privește imaginea printre studenții sudcoreeni a Coreei de Nord, evoluția a fost asemănătoare. Dacă înaintea summit-ului, 66,1% dintre respondenţi au exprimat sentimente negative, proporţia lor a scăzut brusc la 17,9% după summit. În mod similar, a crescut procentul celor care au o imagine pozitivă despre Coreea de Nord, de la 19,8% la 57,3%, arată aceeași cercetare.

 

Peninsula toată pentru Kim

Numeroși observatori au avertizat în legătură cu riscurile strategice pe care lear reprezenta pentru Statele Unite o „încălzire” a relațiilor Nord-Sud, deoarece vor exista presiuni inclusiv de la Seul pentru retragerea trupelor americane din Peninsula Coreea.

În acest moment, Pentagonul are cantonați 28.500 de militari în Coreea de Sud, dar prezența acestora nu este privită cu simpatie, deși garantează securitatea Seulului. Astfel, amplasarea de către americani în Sud a unor sisteme de apărare antiaeriană THAAD împotriva rachetelor nord-coreene a fost întâmpinată cu masive proteste de stradă, la care majoritatea participanților au fost studenți.

„Trupele (noastre din Coreea de Sud) nu sunt pe masa de negocieri”, a declarat Trump pe 4 mai, după ce un articol din New York Times susținea că președintele ar fi cerut Pentagonului să evalueze efectele unei posibile retrageri din Coreea de Sud.

 

Ne puteți urmări și pe Google News