Kim și Trump, sub spectrul unei întâlniri de pomană

Kim și Trump, sub spectrul unei întâlniri de pomană

De la insulte personale,inițial, trecând prin „întâlnirea fantastică” din iunie anul trecut de la Singapore, Donald Trump și Kim Jongun sunt „condamnați” să facă progrese, la summit-ul de miercuri și joi din Hanoi, pentru a nu reaprinde iar criza nucleară nord-coreeană.

În capitala Vietnamului, președintele SUA și liderul de la Phenian ar trebui să încheie negocierile începute de echipele ambelor țări după primul summit bilateral din Singapore. Dar după un lung impas privind denuclearizarea peninsulei coreene, negociatorii se vor concentra cu privire la viitoarea declarație comună de la Hanoi, notează AFP. „Trump și Kim țin foarte mult la această întâlnire, indiferent de conținutul preparativelor”, estimează Vipin Narang de la Massachusetts Institute of Tehnology, rezumând sentimentul experților și diplomaților. Astfel, un acord cu privire la „denuclearizarea definitivă și deplin verificabilă a Coreii de Nord”, principalul obiectiv al Washington-ului, nu are nici o șansă să fie semnat la Hanoi- formula nici nu ar trebui să figureze în textul final. Responsabilii americani nu speră mai mult decât „progrese concrete” către denuclearizare și au abandonat deocamdată orice dată limită. „Nimic nu ne grăbește”, a repetat Donald Trump.

 

Fiecare cu denuclearizarea lui

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit observatorilor americani, principalul risc al summit-ului de la Hanoi ar fi o repetare a summit-ului de la Singapore. Când liderul de la Phenian s-a angajat în direcția unei „denuclearizări complete a peninsulei coreene”, dar fără să prezinte un calendar și modalități concrete. „O altă declarație de intenții vagă, cu foarte puține angajamente concrete, ar fi un eșec”, explică Jung Pak fostă angajată la CIA, la ora actuală la cercul de reflecție Brookings. Stephen Biegun, emisar al SUA pentru Coreea de Nord, a recunoscut recent că Phenian-ul și Washington-ul „nu s-au pus de acord cu privire la semnificația” denuclearizării. SUA au cerut Phenian-ului să renunțe la arsenalul său nuclear de-o manieră „completă, verificabilă și ireversibilă”. Pentru Coreea de Nord, denuclearizarea are un sens mai larg. Phenianul vrea ridicarea sancțiunilor internaționale care o sugrumă economic și încetarea a ceea ce percepe ca „amenințări americane” adică prezența militară americană în Coreea de Sud și în regiune, în general. „Ambiguitatea și lipsa de claritate în jurul denuclearizării nu fac decât să exacerbeze scepticismul cu privire la angajamentele Coreii de Nord și ale SUA”, este de părere Shin Gi-wook, directorul programului „Coreea” al Universității din Stanford.

 

Cel mai prost scenariu: summit-ul vorbelor

Duminică seara, la Casa Albă, Donald Trump a lăudat potențialul economic al Coreii de Nord dar a subliniat că sancțiunile economice vor rămâne în vigoare până când Phenian-ul nu va face un „gest semnificativ”. „Nu vreau să grăbesc pe nimeni. Nu mai vreau în schimb teste (nucleare). Câtă vreme nu sunt teste, noi suntem mulțumiți”, a adăugat Trump. Coreea de Nord a invocat deja că a făcut „gesturi” abținându-se de peste un an de la orice tir de rachetă balistică și de la orice test nuclear. În paralel, Phenian-ul a subliniat că a încheiat să-și dezvolte arsenalul și nu mai are nevoie de infrastructuri de testare. Însă autoritățile nord-coreene au avansat o exigență cheie ridicată de Kim Jong-un în cadrul discursului său de Anul Nou: Washington-ul trebuie să răspundă cu „acțiuni practice corespunzătoare”, au subliniat diplomații nord-coreeni. Cele două părți ar trebui să facă „cel puțin un pas înainte pe tema denuclearizării”, estimează Harry Kazianis de la Center for the National Interest. „Nimic n-ar fi mai rău pentru fiecare decât să plece din Vietnam doar cu o pierdere de timp”. Există și speculații cu privire la faptul că Trump ar fi pregătit să accepte o Coree de Nord dotată cu bomba atomică dacă Phenian-ul ar renunța la rachetele balistice intercontinentale (ICBM) capabilă să atingă teritoriul continental al SUA. Caz în care Coreea de Sud și Japonia, aliați ai americanilor, vor rămâne la „mila” arsenalului nord-coreean. Ar fi „cel mai rău scenariu”, rezuma Korea Herald.

 

Sosia lui Kim, expulzată din Vietnam. Nu și cea a lui Trump

Reținut în Vietnam, Howard X, celebra sosie a lui Kim jong-un, a fost expulzat ieri din țară, înaintea summit-ului de la Hanoi. Incidentul a survenit după ce Howard X, împreună cu sosia peședintelui Donald Trump, Russel White, și-au pus în scenă propriul summit în centrul capitalei vietnameze. Mai mulți poliţişti s-au prezentat la sediul unei televiziuni locale unde cei doi dădeau interviuri, cerându-le să-şi înceteze apariţia la televizor, relatează Ouest-France. Howard X, rezident în Hong-Kong, a denunțat „lipsa de umor” a regimului din Hanoi care a pretextat nereguli cu viza lui. „Adevăratul motiv este că m-am născut cu același cap ca al lui Kim, ăsta e delictul”. În schimb, Russel White a fost autorizat să rămână în Hanoi dar fără să mai apară în public arătând ca președintele Statelor Unite.

Kim, cu WC-ul după el

Toaleta personală a liderului de la Phenian îl însoțește în orice deplasare, Kim Jong-un nefăcând niciodată rabat de la această regulă care va fi aplicată fără îndoială și la summitul din Hanoi. Este vorba de fapt de mai multe toalete care sunt instalate în trenul și vehiculele convoiului prezidențial nordcoreean. Măsura, a explicat un fost membru al gărzii personale a familiei Kim, Lee Yun-Keol (care a fugit în 2005 în Coreea de Sud) ține de „siguranța națională” a Coreii de Nord. „Excrementele liderului suprem conțin informații despre starea sa de sănătate, deci nu trebuie lăsate în mâna cuiva”, a spus Lee. Dar Kim Jongun nu este singurul lider care călătorește cu wc-ul la el. În 2006, presa austriacă a dezvăluit ca George W. Bush a venit la Viena cu propriul wc, tot din rațiuni de securitate. Iar în timpul unei vizite a lui Putin la Teheran, în 2017, excrementele și urina liderului rus au fost de asemenea colectate.

 

Hotel evacuat de trenul blindat

Kim Jong-un s-a urcat în celebrul său tren blindat, sâmbătă, începând o călătorie de 60 de ore până în Vietnam. Garnitura a părăsit Phenian-ul și, câteva ore mai târziu, a ajuns la podul care leagă Coreea de Nord de orașul chinez Dandong, potrivit agenției sudcoreene Yonhap și NK News. Jurnaliștii au fost împiedicați să se apropie de calea ferată. Clienții unui hotel din apropierea podului au fost evacuați încă de vineri, conducerea invocând „lucrări de renovare” urgente. Din Phenian și până în Hanoi sunt aproape 4000 km iar trenul blindat al lui Kim abia depășește 60 km/h. Unii experți apreciază că deplasarea lui Kim prin China reprezintă un coșmar logistic pentru autoritățile din Beijing.