Rachetele balistice, o perdea de fum? Ce arme îngrozitoare ascunde, de fapt, Kim Jong-un
- Tudor Borcea
- 8 martie 2019, 12:46
Când vine vorba de Coreea de Nord, toți au ochii pe arme nucleare, dar lipsa de informații față de capacitățile chimice și biologice slăbește apărarea împotriva atacurilor potențiale, potrivit experților din domeniu.
După eșecul summit-ului Donald Trump-Kim Jong-un de săptămâna trecută,trecută, viitorul, nu numai a armelor nucleare, ci și a armelor biologice și chimice este incert, se arată într-o analiză publicată de Miltary Times.
"Adevăratele amenințări ale terorismului, în special atunci când vorbiți despre armele de distrugere în masă - nucleare, chimice și biologice - sunt arme chimice, maladii biologice și materiale radioactive", a declarat Paul Walker, vicepreședinte al consiliului de administrație al Arms Control Association.
Walker, care a lucrat în domeniul securității internaționale de peste 40 de ani, a declarat că agenții chimici și biologici reprezintă cele mai mari amenințări cu care se confruntă astăzi societatea.
În Congresul american, parlamentarii au acordat o atenție specială armelor nucleare. Comitetul pentru serviciile armate ale Camerei de astăzi organizează o audiere privind politicile de descurajare nucleară, iar omologii lor din cadrul Comitetului pentru serviciile armate ale Senatului au organizat săptămâna trecută o audiere similară cu privire la dezastrele nucleare. Nici un grup nu intenționează să organizeze o audiere privind armele chimice sau biologice în viitorul apropiat, potrivit membrilor personalului comitetului.
Jenifer Mackby, cercetător principal la Federația pentru oamenii de știință americani, a estimnat că, în timp ce simbolul ciuperciloor atomice de la Hiroshima și Nagasaki îi face pe oameni să se teamă de folosirea armelor nucleare, există puține cunoștințe publice despre armele biologice. „În privința armelor biologice, oamenii nu le acordă prea multă atenție și, de fapt, probabil că nici măcar nu au nici o idee despre ce ar putea fi sau cum ar putea fi puse în acțiune", a spus Mackby.
Comunitatea americană de informații a menționat, deși pe scurt, programele chimice și biologice din Coreea de Nord. În timpul ședinței Senatului pentru selectarea informațiilor din ianuarie, liderii comunității de informații au reiterat modul în care progresele armelor de distrugere în masă amenință securitatea SUA și a planetei.
John Parachini, analist principal la Rand Corporation, a scris recent un articol despre puținele informații pe care Statele Unite le au cu privire la programele armelor biologice ale Coreei de Nord. El a adăugat că Statele Unite nu au o dovadă concretă a capacităților biologice ale Coreei de Nord.
„Pe baza dovezilor pe care le avem în mediul open source, cred că este greu de spus că pot avea capabilități", a spus Parachini. „Dar dovezile pe care le-am dezvăluit în declarațiile comunității americane de informații de-a lungul anilor au variat și au folosit limbaj de avertizare ca și cum ar putea avea capacități".
Spre deosebire de armele biologice, Statele Unite au mai multe informații asupra programului de arme chimice din Coreea de Nord. Evaluarea amenințărilor la nivel mondial din acest an a comunității americane de informații a relevat că Phenian-ul „ folosit arme chimice pe câmpul de luptă sau în operațiuni de asasinat în ultimii doi ani”.
Gary Ackerman, profesor asociat la Colegiul de pregătire pentru situații de urgență, securitate internă și securitate digitală al Universității din Albany, a declarat că Phenian-ul are un arsenal de arme chimice considerabil, care reprezintă o amenințare pentru țările vecine, cum ar fi Coreea de Sud.
"Există încă numeroase dovezi potrivit cărora ei dispun de unul din cele mai mari arsenale de arme chimice din acest moment. Coreea de Nord reprezintă o amenințare enormă în materie de arme chimice, aș spune cea mai mare amenințare la nivel de state în termen de arme chimice din lume”.
Există tratate multilaterale care dețin statele responsabile pentru aceste arme. Convenția privind armele chimice și Convenția privind armele biologice au stabilit norme internaționale împotriva utilizării, producerii, distribuției și stocării armelor chimice și biologice. Convenția privind armele biologice are 182 de membri, în timp ce Convenția privind armele chimice are 193 de membri.
Walker a declarat că Phenian-ul a semnat Convenția privind armele biologice dar nu a semnat Convenția privind interzicerea armelor chimice. Pe lângă Coreea de Nord, Israel, Egipt și Sudanul de Sud nu au ratificat Convenția privind armele chimice.
„Toți jucătorii principali au semnat și au ratificat-o", a declarat Walker, care a fost membru al personalului președintelui Departamentului de Servicii Armate în anii 1990. "O singură țară importantă lipsește astăzi: Coreea de Nord".
Ackerman a declarat că absența aderării Coreei de Nord la Convenția privind interzicerea armelor chimice ar putea constitui o strategie pentru a lăsa SUA și alte țări să „ghicească” cu privire la dimensiunea reală a programului de armament chimic al lui Kim Jong-un.
În timp ce probabilitatea unui atac biologic sau chimic cu arme este scăzută, Parachini a declarat că continuarea discuțiilor cu Phenian-ul de Nord ajută Statele Unite să înțeleagă mai bine capacitățile armelor biologice și chimice ale lui Kim Jong-un.
„Pentru a păstra această probabilitate scăzută și pentru a înțelege potențialul pericol", a spus Parachini. „Ideal este să obțineți mai multă transparență, de aceea dialogul actual cu Coreea de Nord este important, chiar dacă el se concentrează pe programele sale nucleare și balistice".