Kim Jong Un ordonă extinderea „exponențială” a arsenalului nuclear. Avertisment pentru cei „dornici să izoleze și să înăbușe Coreea de Nord”

Sursa: EPA/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat extinderea „exponențială” a arsenalului nuclear al țării sale și dezvoltarea unei rachete balistice intercontinentale mai puternice, a informat duminică presa de stat, după ce a intrat în 2023 cu o nouă lansare de arme.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a promis că va crește „exponențial” producția de focoase nucleare ale țării sale. Acesta susține că măsura este necesară pentru a contracara ceea ce el a numit amenințările din partea Coreei de Sud și a Statelor Unite.

„Acum sunt dornici să izoleze și să înăbușe Coreea de Nord, fără precedent în istoria omenirii”, a spus Kim la o reuniune a partidului cheie de guvernământ încheiată recent, potrivit Agenției Centrale de Știri din Coreea.

Apelul liderului de la Phenian vine după ce Coreea de Nord a efectuat în weekend teste cu un sistem balistic de mari dimensiuni, despre care propaganda de stat spune că este capabil să lanseze focoase nucleare multiple.

Vorbind în ajunul Anului Nou, Kim Jong Un a spus că vecinul de la Sud a devenit un „dușman indubitabil” iar Statele Unite, aliatul principal al guvernului sud-coreean, au crescut „la maximum” presiunea asupra Nordului, prin desfășurarea frecventă a mijloacelor lor militare în Peninsula Coreeană.

Kim Jong Un: „Trebuie să producem arme nucleare la nivel de masă”

Drept răspuns, în 2023 Phenianul trebuie să producă în masă arme nucleare tactice, în paralel cu dezvoltarea unei noi rachete balistice intercontinentale, care să ofere capabilitatea de contraatac rapid, a spus liderul nord-coreean. Între sistemele lansate se numără o rachetă balistică intercontinentală care, teoretic, ar putea lovi continentul nord-american. Phenianul susține că a testat în weekend un sistem MLRS de mari dimensiuni

Sâmbătă, în cea de-a 37-a zi de teste din 2022, Coreea de Nord a lansat cel puțin trei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune dintr-o locație situată la sud de Phenian, potrivit responsabililor militari din Coreea de Sud.

„Comentariile lui Kim de la întâlnirea cu partidul par a fi dintr-o listă cu rezoluții pentru Anul Nou ambițioasă, posibil realizabilă”, a declarat Soo Kim, analist de securitate la RAND Corporation din California. „Este ambițios prin faptul că Kim a ales în mod conștient să explice ceea ce speră să realizeze în timp ce ne îndreptăm spre 2023, dar sugerează și o doză de încredere din partea lui”.

Duminică dimineață a fost semnalată o altă lansare

Phenianul susține că atât sâmbătă, cât și duminică a fost testat un așa numit sistem lansator de rachete multiple de 600 mm. În discursul din ajunul Anului Nou, Kim Jong Un a menționat că sistemul de 600 mm a fost prezentat pentru prima dată în urmă cu trei ani iar producția a crescut de la sfârșitul lunii octombrie 2022.

Mai exact, duminică mai devreme, armata sud-coreeană a detectat o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune lansată. Se spune că arma a parcurs aproximativ 400 de kilometri (250 de mile) înainte de a cădea în apă între Peninsula Coreeană și Japonia. Comandamentul Indo-Pacific al SUA a spus că angajamentele Statelor Unite de a apăra Coreea de Sud și Japonia „rămân ferme”.

Liderul nord-coreean a precizat că încă 30 astfel de sisteme vor intra simultan în dotarea armatei. Kim Jong Un susține că această armă, care poate atinge Coreea de Sud și poate fi echipată cu focoase nucleare, este capabilă să treacă peste formele înalte de relief și să lovească în mod repetat și cu precizie, reprezentând un mijloc ofensiv esențial, cu rolul de a copleși inamicul.

Regimul Kim Jong Un se va sfârși dacă va încerca să lanseze arme nucleare

Înalți diplomați din Coreea de Sud, SUA și Japonia au vorbit la telefon și au convenit că provocările Coreei de Nord nu vor face decât să adâncească izolarea sa internațională și să stimuleze cooperarea lor trilaterală în materie de securitate. Aceștia au reafirmat în continuare că ușa dialogului cu Coreea de Nord rămâne deschisă, potrivit Ministerului de Externe sud-coreean.

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a răspuns ulterior comentariilor lui Kim, catalogându-le drept limbaj provocator, care dăunează grav păcii și stabilității în peninsulă.

Instituția a îndemnat Phenianul să oprească imediat dezvoltarea armelor nucleare și să revină pe calea denuclearizării, avertizând că regimul Kim Jong Un va lua sfârșit în cazul în care Coreea de Nord încearcă să folosească arme nucleare, relatează abcnews.go.com.