Kim Jong Un își intensifică producția de arme nucleare în ceea ce presa de stat afirmă că este o încercare de a juca un rol mai important în confruntarea cu Statele Unite într-un „nou Război Rece”.
Kim Jong Un își întreține obsesia. Acest lucru are loc la doar câteva zile după ce Coreea de Nord a afirmat că se află în pragul unui război nuclear cu Coreea de Sud - iar secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel la națiuni să pună capăt „nebuniei” cursei înarmărilor nucleare.
Cuvintele șefului ONU au ajuns, în mod clar, în urechile surzilor la Pyongyang, unde Kim a cerut o creștere exponențială a producției de arme nucleare. Liderul nord-coreean a modificat acum constituția națiunii sale pentru a include politica sa de extindere a programului nuclear militar al țării.
Agenția Centrală Coreeană de Știri (KCNA) a adăugat că acesta a cerut națiunii sale să joace un rol mai mare într-un colectiv de națiuni care să confrunte Statele Unite într-un „nou Război Rece”. Potrivit KCNA, Kim a făcut aceste comentarii în timpul unei sesiuni de două zile a parlamentului nord-coreean în care a modificat constituția.
Kim Jong Un, în Război Rece cu SUA
Adunarea a aprobat în unanimitate o nouă clauză în constituție pentru „asigurarea dreptului țării la existență și dezvoltare, descurajarea războiului și protejarea păcii regionale și globale prin dezvoltarea rapidă a armelor nucleare la un nivel mai ridicat”.
Kim a declarat în cadrul adunării că „politica nord-coreeană de dezvoltare a forței nucleare a devenit permanentă ca lege fundamentală a statului, pe care nimeni nu are voie să o încalce cu nimic”.
Liderul nord-coreean a adăugat că națiunea sa trebuie să „avanseze în activitatea de creștere exponențială a producției de arme nucleare și de diversificare a mijloacelor de atac nuclear”. Kim a continuat acuzând Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia că se combină pentru a crea o amenințare echivalentă cu „versiunea asiatică a NATO”, pe care a descris-o drept „cauza principală a războiului și a agresiunii”.
Acesta este ecoul retoricii venite dinspre Beijing și Moscova. La începutul acestei săptămâni, Kremlinul a acuzat Statele Unite că utilizează NATO pentru a destabiliza regiunea Asia-Pacific și pentru a „ținti” China.
Kim a spus: „Aceasta este doar cea mai gravă amenințare reală, nu o retorică amenințătoare sau o entitate imaginară”. Liderul nord-coreean și-a îndemnat diplomații să „promoveze în continuare solidaritatea cu națiunile care se opun SUA și strategiei de hegemonie a Occidentului”.
Întâlnirile Adunării Supreme a Poporului au avut loc după vizita lui Kim în Rusia la începutul acestei luni. Călătoria a stârnit îngrijorări în Occident cu privire la o posibilă alianță de armament între cele două națiuni necinstite, provocând temeri că RPDC ar putea furniza Rusiei muniții pentru războiul său împotriva Ucrainei în schimbul unor tehnologii avansate de armament.
sursa: express.co.uk