Kim Jong Un are un hotel în buricul Berlinului

Kim Jong Un are un hotel în buricul Berlinului

„Hotelul nostru vă așteaptă în inima vie a Berlinului”. Aceasta este deviza unui City Hostel, foarte atractiv datorită amplasamentului și prețurilor mici.

Societatea care conduce hotelul din centrul capitalei Germaniei a dat în judecată marți, 28 ianuarie, municipalitatea districtului Mitte, prestigios carier al Berlinului, pentru tentativa de a-l închide.

Motivul invocat de municipalitate: sancțiunile internaționale la adresa regimului Kim Jong Un de la Phenian.

Situat la câțiva pași de obiective turistice precum Poarta Brandenburg sau CheckPoint Charlie, muzeul Zidului Berlinului, hotelul cu cele o sută de camere ale sale se bucură de cele mai bune comentarii ale celor care i-au trecut pragul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Doar în ceea ce privește curățenia mai apar unele observații.

Dar pentru 17 euro pe noapte este greu să găsești o cazare mai bună în buricul Berlinului.

Însă City Hostel are o particularitate ignorată de cei mai mulți dintre vizitatorii săi: aparține Coreei de Nord, scrie AFP.

Clădirea de cinci etaje din beton este de altfel lipită de clădirea ambasadei Phenianului, proprietară din anii 1960 a unei suprafețe de circa 6000 de metri pătrați.

În vremea RDG, clădirea adăpostea familii de diplomați nord-coreeni. După căderea Zidului Berlinului, ambasada a început să închirieze anumite spații de locuit și de parcare.

„Coreea de Nord nu a câștigat în nici un colț al lumii atâția bani câți a câștigat la Berlin”, scrie anul trecut Süddeutsche Zeitung.

Începând cu 2004, o companie a transformat spațiile disponibile într-un hotel, plătind în fiecare lună o chirie de 38.000 de euro regimului nord-coreean.

Acest lucru a determinat autoritățile locale, sprijinite de guvernul Merkel, să ceară în 2017 încetarea activității.

„Reprezentanții Coreei de Nord în străinătate trebuie să se limiteze la activități diplomatice și consulare”, a avertizat guvernul german.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe, citat de AFP, guvernul invocă o rezoluție a Consiliului de Securitate ONU din noiembrie 2016, care impunea noi sancțiuni Phenianului din cauza programului său nuclear.

Rezoluția interzicea Coreei de Nordă să mai folosească ambasadele în alte scopuri decât cele diplomatice.

„City Hostel din Berlin nu constituie o activitate diplomatică sau consulară”, susține guvernul german, cerând „închiderea acestei surse de finanțare a regimului nord-coreean cât mai curând posibil”.

Societatea care administrează hotelul, EGI Gmbh, are sediul principal și cea mai mare parte a activității sale comerciale în Turcia.

EGI a refuzat să discute cu presa, dar s-a declarat gata să se „apere prin toate mijloacele pe care le are la dispoziție”, a avertizat ea în 2017, într-una din puținele sale declarații publice.