Kim Jong-un a promis în timpul unei parade militare că va consolida capacitățile nucleare ale Coreei de Nord

Kim Jong-un a promis în timpul unei parade militare că va consolida capacitățile nucleare ale Coreei de Nord Sursa foto: EPA/KCNA

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a promis că va accelera dezvoltarea armelor nucleare și a amenințat că le va folosi dacă va fi provocat într-un discurs pe care l-a ținut la o paradă militară care a prezentat rachete puternice capabile să țintească rivalii țării, a informat presa de stat.

Remarcile lui Kim sugerează că va continua testele de arme într-o campanie de presiune menită să smulgă concesii de la Statele Unite și aliații săi. Parada de luni seara a marcat cea de-a 90-a aniversare a armatei Coreei de Nord – coloana vertebrală a guvernării autoritare a familiei Kim – și a avut loc în timp ce economia țării este lovită de dificultăți legate de pandemie, pedepsind sancțiunile conduse de SUA și propria sa administrare greșită.

O altă putere nucleară ?

Fotografiile presei de stat l-au arătat pe Kim, îmbrăcat într-o haină militară albă, zâmbind și făcând cu mâna de pe balcon, alături de soția sa, Ri Sol Ju, și de adjuncții de rang înalt. „Vom continua să luăm măsuri pentru dezvoltarea în continuare a forțelor nucleare ale statului nostru cu cea mai rapidă viteză posibilă”, le-a spus Kim trupelor sale și mulțimii adunate pe o piață din Phenian,  a raportat agenția oficială de presă centrală coreeană.

„Misiunea fundamentală a forțelor noastre nucleare este de a descuraja un război, dar armele noastre nucleare nu pot fi niciodată limitate la o singură misiune de descurajare a războiului, chiar și într-un moment în care se creează o situație pe care nu ne-o dorim pe acest pământ”, a spus Kim. „Dacă vreo forță încearcă să încalce interesele fundamentale ale statului nostru, forțele noastre nucleare vor trebui să-și îndeplinească decisiv cea de-a doua misiune neașteptată”, ceea ce ar lăsa orice forță invadatoare „pierită”, a spus el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Coreea de Nord a susținut că a testat cu succes acea rachetă luna trecută, dar Coreea de Sud a concluzionat că lansarea a fost a unui Hwasong-15 mai mic și că o lansare a Hwasong-17 a eșuat. Indiferent ce armă a fost, lansarea din 24 martie a fost primul test de zbor cu ICBM cu rază de acțiune completă din Coreea de Nord în mai bine de patru ani și a zburat mai mult și mai sus decât orice altă rachetă lansată anterior de Coreea de Nord.

Realizările care trebuie arătate poporului său

Kim a reînviat pragul nuclear, menit să forțeze Statele Unite să accepte Coreea de Nord ca putere nucleară și să elimine sancțiunile economice paralizante, exploatând un mediu favorabil pentru a-și promova programul de arme, în timp ce Consiliul de Securitate al ONU rămâne divizat în legătură cu războiul Rusiei în Ucraina.

Negocierile nucleare dintre Washington și Phenian au fost blocate din 2019 din cauza dezacordurilor cu privire la o potențială relaxare a sancțiunilor conduse de SUA în schimbul măsurilor de dezarmare nord-coreene. Kim și-a respectat obiectivele de dezvoltare simultană a armelor nucleare și a economiei sumbre a țării în fața presiunii internaționale și nu și-a arătat dorința de a preda pe deplin un arsenal nuclear pe care îl consideră cea mai mare garanție de supraviețuire.

Cererile lui Kim ca poporul său să se pregătească pentru o confruntare pe termen lung cu „imperialiștii” arată că nu are un plan imediat de a se angaja în discuțiile de denuclearizare cu Statele Unite, în timp ce monitorizează consecințele geopolitice ale războiului Rusia-Ucraina și rivalitatea dintre SUA și China, a spus Cheong.

Președintele ales sud-coreean Yoon Suk Yeol, care preia mandatul pe 10 mai, l-a acuzat pe Moon că a căutat un angajament cu Coreea de Nord, ignorând în același timp o amenințare care tinde să crească. El a promis că va consolida apărarea Coreei de Sud împreună cu alianța sa cu SUA, inclusiv îmbunătățirea capacităților de atac preventiv.

Forța militară agresivă a lui Kim ar putea fi motivată și de politica internă, deoarece altfel nu are realizări semnificative de arătat poporului său, când marchează un deceniu la putere. El nu a reușit să obțină scutirea sancțiunilor atât de necesare din discuțiile sale cu președintele de atunci Donald Trump, iar pandemia de Covid-19 a dezlănțuit noi șocuri asupra economiei distruse a țării, forțându-l să recunoască anul trecut că țara s-a confruntat cu „cea mai proastă situație pe care a avut-o vreodată”, potrivit Yahoo News.