Kim Jong-un a fost umilit public. Rivalii din Coreea de Sud și-au bătut joc de el. Este mult mai mică în realitate

Kim Jong-un a fost umilit public. Rivalii din Coreea de Sud și-au bătut joc de el. Este mult mai mică în realitate Coreea de Nord lansează noi amenințări. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Imaginile difuzate de Coreea de Nord cu lansarea unei rachte balistice intercontinentale sunt false. Specialiștii militari din Coreea de Sud susțin că dictatorul comunist Kim Jong a încercat, cu aceste imagini, mai vechi, să acopere un test eșuat.

Experții militari din Coreea de Sud l-au făcut de râs pe dictatorul de la Phenian, Kim Jong-Un, care s-a lăudat că a testat cu succes cea mai mare rachetă balistică intercontinentală. În realitate, spun experții, a fost un spectacol pus în scenă pentru a ascunde un eșec al regimului comunist din Coreea de Nord.

„Colosul lui Kim”, așa cum a fost numită cea mai mare rachetă balistică intercontinentală, dezvoltată de regimul comunist din Coreea de Nord, a fost un eșec. Testul nu ar fi reușit în realitate, susțin experții militari din Coreea de Sud. Drept urmare, pentru a nu se face de râs, dictatorul de la Phenian, Kim Jong Un, ar fi prezentat imagini cu lansarea unei rachete balistice intercontinentale mai vechi.

Experţii militari sud-coreeni susțin că imaginile publicate de Coreea de Nord, de la testarea „Colosului lui Kim”, sunt false.

Ne puteți urmări și pe Google News

Coreea de Nord ar fi falsificat datele

Pe 24 martie, Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală cu rază lungă, care a căzut în Marea Japoniei, în zona economică maritimă exclusivă a Japoniei. Oficiali sud-coreeni şi americani au ajuns la concluzia că în acest test a fost folosită o rachetă Hwasong-15. Ei au arătat că nu a fost vorba despre „Racheta Monstru”, aşa cum s-a speculat inţial.

În schimb, „Colosul lui Kim” a fost implicat într-o lansare eşuată, care a avut loc cu câteva zile mai devreme, pe 16 martie.

Astfel, după ce au analizat condiţiile meteo şi modul în care cad umbrele, experții au ajuns la concluzia că imaginile din clipul de PR prezentat de Phenian drept lansarea reuşită a „Colosului” corespund mai degrabă zilei de 16 martie. Este ziua în care a avut loc testul care a eșuat.

Drept urmare, pe 24 martie ar fi fost folosită o rachetă Hwasong-15, mai sigură, testată încă din anul 2017. Aceeaşi rachetă a mai fost folosită de Phenian şi în alte două teste, pe 27 februarie şi 5 martie, după cum relatează agenția de presă Reuters.

Un test ratat cu Colosul lui Kim

Coreea de Nord a construit imaginea unui test reușit în care, a sugerat, a fost folosită, pe 24 martie, un Hwasong-17, supranumită „Colosul lui Kim”.

Racheta lansată pe 24 martie a zburat timp de 67 minute şi 30 de secunde, până la o distanţă de 1.090 de kilometri. Racheta a zburat la o altitudine de 6.248,5 kilometri, conform Phenianului. Din analiza datelor telemetrice, precum viteza ascensională, temperatura de combustie şi analizarea momentelor în care au avut loc separarea treptelor rachetei corespund cu cele ale unei rachete Hwasong-15.

În primul test, racheta Hwasong-15 a zburat 53 de minute, a atins o rază de 950 de kilometri şi o altitudine de 4.475 de kilometri.

Cel mai probabil, racheta lansată pe 24 martie e una modificată sau cu o încărcătură mai mică, astfel încât să poată atinge o rază şi altitudine superioare.