Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru Agerpres că formaţiunea pe care o conduce propune revenirea la TVA de 19%, iar celelalte măsuri fiscale să fie rediscutate şi amânate, în funcţie de situaţia macroeconomică a ţării.
Liderul Uniunii a spus că faţă de luna iunie, când Parlamentul a votat Codul Fiscal "aproape în unanimitate", situaţia nu s-a schimbat şi consideră că trebuie să se revină la cota fiscală de 19%, aşa cum li s-a promis oamenilor în 2010, când s-a spus că va fi vorba de o măsură temporară.
Kelemen Hunor a explicat că reducerea TVA ar însemna un minus la încasări de 8,9 miliarde de lei şi o creştere a deficitului în 2016, dar în acelaşi timp duce şi la creşterea ratei de colectare a TVA, iar Guvernul are responsabilitatea să convingă oficialii europeni că această măsură va creşte competitivitatea României şi atractivitatea pentru investitori.
"Cele cinci puncte procentuale înseamnă, aşa, brut, minus 8,9 miliarde de lei la încasări. Dar eu sunt convins că va creşte sau se va reduce această sumă, nu vor fi minus 8,9 miliarde, fiindcă între timp va creşte rata de colectare a TVA-ului. Acest lucru înseamnă minus 1,2 la sută din PIB. Într-adevăr, asta înseamnă să avem un deficit mai mare anul viitor decât deficitul prognozat, dar eu cred că este datoria şi responsabilitatea Guvernului, a ministrului de finanţe să meargă la Bruxelles, să discute cu oficialii şi cu partenerii de acolo şi să explice că această reducere de TVA de fapt va creşte competitivitatea României, atractivitatea României pentru investitori şi, în acelaşi timp, sigur, fiecare cetăţean va simţi acest efect al reducerii TVA', a declarat Kelemen Hunor.
Acesta a adăugat că celelalte măsuri fiscale, care nu vizează fiecare cetăţean, pot fi rediscutate sau amânate, în funcţie de situaţia macroeconomică a ţării.
"Sunt şi alte măsuri care, în totalitate, înseamnă minus 2,3 la sută din PIB, dacă sunt aplicate simultan: reduceri ale activelor, impozitelor pe dividende, (...) desfiinţarea taxei pe construcţii speciale, taxa de stâlp cum se numeşte, şi alte măsuri. Eu cred că aceste măsuri pot fi, în acest moment, rediscutate, că aceste măsuri nu vizează fiecare om, fiecare cetăţean, dar cota TVA-ului, da. Şi se poate spune că celelalte măsuri vor intra în vigoare peste şase luni, peste un an de zile, în funcţie de evoluţia situaţiei macroeconomice a ţării. Deci, din acest punct de vedere, noi considerăm că trebuie să mergem cu TVA-ul aşa cum s-a votat, cum a fost acceptat de către Parlament, iar celelalte măsuri fiscale pot fi reaşezate, rediscutate, amânate jumătate de an, un an, fiindcă acolo nu este un impact uriaş, nici impactul social, nici impactul financiar nu ar fi prea mare", a afirmat Kelemen Hunor.
Liderul Uniunii consideră că prin această soluţie nu este pusă în pericol nici stabilitatea economică, fiscală, bugetară şi se respectă promisiunea făcută de 'toate părţile eşicherului politic', de revenire la cota TVA de 19%.
În context, Kelemen Hunor a ţinut să puncteze că trebuie făcută şi promisiunea ca în 2016 să nu fie date 'pomeni electorale' care, în opinia sa, reprezintă un pericol pentru stabilitatea bugetară şi respectarea ţintelor de deficit bugetar.
"În acelaşi timp, trebuie să facem cu toţii o promisiune care e greu de făcut, mai ales pentru cei care se află la guvernare, că în 2016 nu vor fi pomeni electorale. Fiindcă eu sunt convins că dacă există un pericol în ceea ce priveşte stabilitatea bugetară şi deficitul bugetar, acel pericol nu este din cauza reducerii TVA, ci este din cauza obişnuinţei de a da pomeni electorale nemăsurate, necontrolate. Şi eu cred că acest lucru este extrem de important de subliniat", a adăugat Kelemen Hunor.
Preşedintele UDMR a mai spus că va avea marţi după-amiaza o discuţie cu liderii PNL şi "cu alţi oameni politici", dar la negocierile din data de 20 august, care vor fi unele tehnice, vor participa europarlamentarul Iuliu Winkler, coordonatorul Consiliului Economic care funcţionează pe lângă cabinetul preşedintelui UDMR, deputatul Erdei Doloczki Istvan şi senatorul Vegh Sandor, ambii membri în comisiile de buget finanţe din cele două Camere.