Kelemen Hunor, surprins de gestul lui Iohannis: Nu cred că ar fi trecut iniţiativa de suspendare

Kelemen Hunor, surprins de gestul lui Iohannis: Nu cred că ar fi trecut iniţiativa de suspendareSursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Kelemen Hunor a comentat decizia președintelui Klaus Iohannis de a demisiona din funcție, afirmând că el și colegii săi din coaliția de guvernare au aflat abia luni dimineață despre intenția șefului statului de a se retrage.

Kelemen Hunor: Am fost surprinși

Kelemen Hunor a afirmat că nu au fost informați despre demisia lui Klaus Iohannis din funcția de președinte până luni dimineață. Liderul UDMR a accentuat că, acum 10 ani, Klaus Iohannis a fost ales cu mari așteptări, iar în prezent lasă în urmă o societate tensionată și furioasă.

„Astăzi, când a anunţat conferinţa de presă, era clar că va avea ceva de comunicat, ceva important. Şi atunci ne-am gândit că asta urmează să se întâmple. Dar am fost surprinşi. Da, nu am ştiut până astăzi dimineaţă. Este în acest moment trecutul. Nu vreau să rămânem ancoraţi în trecut, trebuie să ne întoarcem spre viitor. Sigur, acum mai bine de 10 ani a fost ales cu mari aşteptări, cu speranţe uriaşe. În momentul în care pleacă, domnul preşedinte Iohannis lasă o societate destul de tensionată, furioasă, dacă vreţi, dar este şi o şansă pentru noi, pentru coaliţie, să ne concentrăm asupra campaniei şi asupra viitorului”, a explicat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR este convins că n-ar fi trecut inițiativa opoziției de suspendare

Kelemen Hunor susține că, în acțiunea președintelui, a avut o influență semnificativă inițiativa de suspendare înaintată Parlamentului, care ar fi fost aprobată doar cu ajutorul unor parlamentari din PNL sau PSD.

„Eu nu cred că ar fi trecut această iniţiativă de suspendare, doar în cazul în care cei din PNL sau cineva din PSD l-ar fi votat. Nu cred că cineva ar fi ieşit să voteze suspendarea preşedintelui din coaliţie, indiferent ce supărări erau într-o parte sau în altă parte. Deci, noi, acum o săptămână, acum 10 zile, când am discutat de suspendare în coaliţie, că ştiam de această iniţiativă, era clar că nu are majoritate. Acum, sigur, eu nu ştiu ce e în PNL, ce e în PSD, dar eu nu cred că ar fi trecut această suspendare”, a mai declarat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor: Nu voi fi omul care mai trage un glonţ într-un leu care nu mai are putere

Întrebat dacă Klaus Iohannis ar fi trebuit să demisioneze mai devreme, el a afirmat că nu este genul de persoană care să mai tragă un glonț într-un leu care nu mai are puterea.

„Începând din 23 decembrie, dacă nu mă înşel, sau 22, când a fost ales preşedintele Senatului, nu mi-am schimbat punctul de vedere, dar, iarăşi, eu nu îl mai critic pe Iohannis că şi-a dat demisia, că a fost cum a fost. Este în spatele nostru mandatul lui, nu este în faţa noastră. Nu am fost şi niciodată nu voi fi omul care mai trage un glonţ într-un leu care nu mai are putere”, a spus președintele UDMR.

Liderii coaliției

Liderii coaliției

Ce spune despre candidatul coaliției

În legătură cu candidatul pentru alegerile prezidenţiale, Kelemen Hunor a subliniat că actuala coaliţie nu intenţionează să facă nicio modificare în acest sens.

„Dacă dumneavoastră jurnaliștii credeţi că coaliţia doreşte să schimbe ceva, vă înşelaţi. Nu. Coaliţia are un candidat unic, stabilit prin protocol, validat de toate partidele. Şi, în momentul în care se schimbă ceva, lucrurile se vor complica. Nu, nu trebuie să schimbăm nimic. Cea mai mare greşeală este să faci strategie de la o zi la alta, să schimbi tacticile politice. Şi, din acest punct de vedere, nu avem voie să facem greşelile anului trecut. Mă rog, cei care au făcut greşelile, eu nu eram în coaliţie”, a mai precizat președintele UDMR.

Kelemen Hunor, despre partidele extremiste

Întrebat dacă contextul actual favorizează partidele extremiste, având în vedere apropierea campaniei, Kelemen Hunor a explicat: „Nu îi ajută cu nimic. Deci, nu vor candida împreună USR şi AUR, bănuiesc eu. Împreună au depus această solicitare de suspendare, dar nu vor candida împreună.  Sigur, este un moment când tensiunea se mai eliberează, dar nu cred că trebuie să înţelegem prin cheia de a ajuta pe cineva”.

Kelemen Hunor a evidenţiat faptul că extremismul are la bază cauze mai vechi: „Nu există un singur vinovat. E o chestiune foarte veche, care nu e de azi, nu e de ieri. S-au adunat foarte multe frustrări. Există şi un trend, cel puţin în ţările vestice, şi nu numai, unde apar astfel de nemulţumiri. Deci, sunt multe cauze. Nu se poate rezolva problema asta într-o singură propoziţie. România nu a scăpat de acest val. România are, şi nu numai România, câteva state din regiune, bineînţeles un alt istoric. Noi nu avem o tradiţie democratică şi fără tradiţie democratică treci mai greu printr-o astfel de perioadă”, a concluzionat Kelemen Hunor.