Evenimentul Zilei > Politica > Kelemen Hunor (UDMR) și Bodgan Diaconu (PRU) au aceeași opiniei asupra COTELOR de REFUGIAȚI

Kelemen Hunor (UDMR) și Bodgan Diaconu (PRU) au aceeași opiniei asupra COTELOR de REFUGIAȚI

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că problema cotelor de refugiați în România e "rezolvată" prin Constituție, care interzice colonizarea unor populaţii străine pe teritoriul României, scrie Arad Online. Același punct de vedere îl are și Bodgan Diaconu, președintele Partidului România Unită (PRU).

Declarația lui Hunor a fost făcută de acesta, joi, la Arad, unde a participat la manifestările de la Arad, dedicate comemorării celor 13 generali ai armatei maghiare executați sub acuzația că s-au alăturat mișcării revoluționare a lui Lajos Kossuth. Contextul afirmației lui Kelemen Hunor a fost conferința de presă în care jurnaliștii i-au pus întrebări pe tema referendumului din Ungaria privind cotele de refugiaţi.

Liderul UDMR a adus în discuție despre articolul 3, aliniatul 4 : „Pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populaţii străine”. Este exact argumentul afirmat în repetate rânduri de către preşedintele PRU, Bogdan Diaconu.

Liderul PRU amintea în luna septembrie a anului trecut despre acest articol din Constituție, când i-a făcut și o solicitare președintelui Klaus Iohannis de a organiza un referendum în chestiunea imigranţilor, astfel încât cetăţenii să se pronunţe cu privire la cota de refugiaţi propusă de Uniunea Europeană pentru România. El l-a avertizat atunci pe șeful statului că dacă nu-l va organiza, ar putea fi suspendat pe motiv că a încălcat Constituţia.

Circa 95% dintre cetățenii unguri care au participat duminica trecută la referendumul privind cotele obligatorii de refugiați adoptate la nivelul Uniunii Europene au votat împotriva acestor cote, relevă un sondaj, însă rata participării la urne este estimată la circa 45%, sub pragul de 50% necesar validării scrutinului, relatează agenția Reuters.