Editura Evenimentul si Capital

Instituțiile românești blamate. Kelemen Hunor pretinde că nu poate avea încredere în militarii români

Autor: | | 5 Comentarii | 1102 Vizualizari

Kelemen Hunor, președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), a afirmat, că punctul de vedere al formațiunii pe care o conduce este acela că trebuie restabilită legalitatea şi starea iniţială de la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, fiind nevoie de un dialog, inclusiv cu statul ungar şi cu reprezentanţii Ministerului Apărării din Ungaria.

Acest fapt relevă că poziția sa și a UDMR s-a schimbat, acum fiind în dezacord cu preluarea cimitirului de către Ministerul Apărării Naționale (MApN). Anterior, chiar Szijjarto Peter, ministrul de externe al Ungariei, a luat la cunoștință, fără reticență, dintr-o discuție purtată cu Teodor Meleșcanu, ministrul român de Externe, despre faptul că cimitirul din Valea Uzului va intra în administrarea Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

Argumentele expuse de Kelemen Hunor, pe parcursul interviului, conduc către ideea vinovăției instituțiilor statului și a demnitarilor români, din a căror cauză UDMR nu ar mai putea avea încredere în proiectele de rezolvare oferite.

Eroii români și crucile lor – expulzați

În punctul de vedere exprimat, Kelemen Hunor a reluat revendicarea de dărâmare și scoatere a crucilor eroilor români, din Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului, și ipoteza că numai partea ungară are soldați îngropați în perimetrul creat acolo, pentru soldații căzuți în Primul Război Mondial. Președintele UDMR cere ca pentru eroii români, pe care liderii maghiari îi vor afară din Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului, să fie alocată o nouă zonă, invocând faptul că ar exista „loc pentru cineva care dorește să facă un monument pentru soldații români”. Discursul lui Kelemen Hunor se dovedește același ca înainte de crearea conflictului pe această temă, de către reprezentanții UDMR, prin lansarea de provocări repetate, închiderea cu trei lacăte a cimitirului (aflat, legal, pe teritoriul orașului Dărmănești și județului Bacău), instituirea unui program de vizitare de o singură oră pe săptămână și chemarea etnicilor maghiari din zonă, pentru a împiedica comerarea de către români a propriilor eroi, cu ocazia Zilei Eroilor (Înălțarea Domnului), la 6 iunie 2019.

„Se poate găsi o soluţie, printr-o parcelă deschisă, aceasta era propunerea noastră, o nouă parcelă vizavi de cimitir ori lângă cimitir, pentru că este loc destul pentru cineva care doreşte să facă un monument pentru soldaţii români. Este loc unii lângă alţii, nu unii peste alţii. Până nu există un dialog real şi, după cele întâmplate joi, am prea puţină încredere că această soluţie cu preluarea Cimitirului Valea Uzului de către MApN este bună, nu am încredere în această soluţie. Nu cred în această soluţie în acest moment şi fără un dialog real”, a spus Kelemen Hunor pentru Mediafax.

„Din nou”, UDMR se confruntă cu „naționalizarea” din partea românilor

Președintele formațiunii maghiare a apelat, din nou, la „cartea naționalizării”, la fel ca în cazul altor fraude comise de reprezentanți UDMR și condamnate de Justiție, așa cum a fost cazul Colegiului Național Szekely Miko din Sfântu Gheorghe, pentru care „naționalizarea” este titlul dat de UDMR stării de fapt actuale: liceul este acum deținut de orașul Sfântu Gheorghe (majoritar maghiar și condus de un primar cunoscut pentru pozițiile sale extremiste referitoare soarta românilor din zonă), iar Primaria/statul român nu mai este obligat să plătească o chirie lunară substanțială Eparhiei Reformate de Ardeal (Calvine).

Funcționarii loiali legislației și intereselor României – incomozi

ULTIMA ORA! CATASTROFA pentru pensionari! A picat LEGEA! Ce se intampla de acum incolo cu pensiile!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI