Guvernul lui Keir Starmer se confruntă cu probleme, după ce o deputată a lansat acuzații de „ipocrizie” și a anunțat că părăsește partidul, criticând dur conduita unor membri care au primit cadouri. Aceasta a denunțat practicile din interiorul formațiunii, afirmând că „sordidul, nepotismul și avariția sunt fără limite”.
Prima demisie în guvernul lui Keir Starmer
Guvernul premierului Keir Starmer a suferit prima pierdere, odată cu demisia deputatei Rosie Duffield, care a decis să părăsească Partidul Laburist, acuzându-l de „ipocrizie flagrantă”. Polemica a izbucnit în urma unor acuzații legate de cadouri primite de mai mulți membri ai formațiunii, stârnind controverse în rândul susținătorilor și criticilor deopotrivă, potrivit AFP.
În scrisoarea de demisie publicată de tabloidul Sunday Times, Rosie Duffield a criticat dur politicile premierului Starmer, pe care le-a descris drept "crude și inutile", exprimându-și dezamăgirea față de direcția în care este condus partidul sub actuala conducere.
„Sordidul, nepotismul şi avariţia sunt fără limite”, denunţă ea, în urma dezvăluirii unor cadouri în valoare de peste 100.000 de lire sterline acceptate de către şeful Guvernului Keir Starmer, în timp ce Guvernul acestuia reducea cecul la energie a milioane de pensionari.
Ce alte acuzații se mai aduc
Rosie Duffield îl critică pe premierul Keir Starmer pentru decizia de a menține plafonarea alocației pentru familiile cu doi copii, măsură introdusă de conservatori. Ea susține că această politică condamnă copiii la sărăcie, în timp ce liderii laburiști acceptă cadouri costisitoare, cum ar fi costume și ochelari de lux, inaccesibile pentru majoritatea familiilor afectate de aceste decizii.
În scrisoarea sa, Duffield anunță că va continua să își îndeplinească mandatul ca deputat independent, ghidată de valorile autentice laburiste, sugerând că partidul și-a trădat principiile esențiale.
Pe Keir Starmer îl preocupă, momentan, sistemul de sănătate
Keir Starmer a exprimat recent îngrijorări cu privire la starea Serviciului Național de Sănătate (NHS), subliniind necesitatea unor reforme profunde. El a făcut referire la un raport detaliat de 142 de pagini, publicat recent, care scoate la lumină problemele grave cu care se confruntă sistemul de sănătate din Marea Britanie și a insistat că soluțiile rapide nu sunt suficiente.
Premierul britanic s-a angajat să lanseze un plan amplu de redresare pe o perioadă de zece ani, menționând că NHS are nevoie de "intervenții chirurgicale majore", nu doar de măsuri temporare.
„Muncitorii nu își permit să plătească mai mult, deci este reforma sau moartea”, a spus premierul laburist, adăugând că este conștient de faptul că schimbările viitoare vor fi probabil nepopulare. „Numai o reformă fundamentală și un plan pe termen lung pot permite redresarea NHS și pot construi o societate sănătoasă. Nu va fi ușor, nu va fi rapid. Va fi necesar un plan pe zece ani”.
Keir Starmer nu a intrat în detalii referitoare la planul de redresare al NHS și nu a specificat când va fi făcut public acest proiect. El a criticat guvernul conservator anterior, acuzându-l că a distrus sistemul de sănătate, lăsând în urmă o situație pe care a catalogat-o drept devastatoare pentru britanici.