Președintele Kazahstanului a cerut diversificarea rutelor de aprovizionare cu petrol ale țării, la o zi după ce un tribunal rus a suspendat operațiunile pe o conductă majoră de export. Aproximativ 80% din exporturile de petrol ale Kazahstanului circulă prin Caspian Pipeline Consortium (CPC) către terminalul din portul rusesc Novorossiisk la Marea Neagră.
Kazahstanul intenţionează ca, începând din luna septembrie, să vândă o parte din petrolul său prin cea mai mare conductă petrolieră din Azerbaidjan, ca o alternativă la oleoductul CPC pe care Rusia a amenințat că îl va închide. Mai trebuie menționat că exporturile de petrol ale Kazahstanului reprezintă peste 1% din livrările mondiale, aproximativ 1,4 milioane de barili pe zi.
Timp de 20 de ani Kazahstanul şi-a livrat petrolul prin Caspian Pipeline Consortium (CPC), una dintre cele mai mari conducte de ţiţei din lume, care aduce petrol din Kazahstan până în portul rusesc Novorossiisk de la Marea Neagră.
Un tribunal din Rusia a amenințat recent că închide oleoductul CPC
Astfel, Guvernul kazah şi firmele petroliere din străinătate au început să caute să încheie contracte pentru alte modalităţi de livrare, ca măsură preventivă. Problema este că nicio altă alternativă nu este la fel de practică precum conducta CPC, ceea ce creşte riscul unor noi volatilități pe pieţele energetice.
O sursă din apropierea acestui dosar a declarat că grupul de stat KazMunayGas, acţionarul majoritar la KMG International, este în discuţii avansate cu divizia de trading a firmei petroliere SOCAR, controlată de statul azer, pentru ca o cantitate de 1,5 milioane de ţiţei kazah să fie vândută anual prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) care livrează petrol azer până în portul turcesc Ceyhan de la Marea Mediterană. Însă la un volum de aproximativ 30.000 de barili pe zi ar fi vorba de o cantitate nesemnificativă comparativ cu cele 1,4 milioane de barili pe zi care trec prin conducta CPC.
Contractul final ar urma să fie semnat la finele lunii august iar livrările de petrol kazah prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) ar urma să înceapă în luna septembrie, a adăugat sursa.
Giganții americani Chevron și ExxonMobil, caută propriile sale rute alternative de livrare
În paralel, compania petrolieră Tengizchevroil (TCO), o firmă mixtă deţinută de Chevron, ExxonMobil, LUKoil şi KazMunayGas, a început să negocieze separat propriile sale rute alternative de livrare de petrol via conducte şi calea ferată, au precizat sursele. Conducta BTC ar putea fi o opţiune şi pentru Tengizchevroil dar dacă se va ajunge la un acord ar fi nevoie de şase luni pentru ca livrările să demareze.
SUA au impus sancţiuni asupra petrolului rusesc dar au apreciat că livrările de petrol din Kazahstan spre teritoriul Rusiei ar trebui să nu sufere întreruperi. Uniunea Europeană a anunţat, de asemenea, că vrea să se elibereze de dependența de combustibili fosili din Rusia până în 2027, informează Agerpres.