CRIMA din Kansas City: Atacatorul și-a întrebat victimele dacă au VIZE de intrare în SUA, înainte de a trage

CRIMA din Kansas City: Atacatorul și-a întrebat victimele dacă au VIZE de intrare în SUA, înainte de a trage

Doi bărbați au fost împușcați mortal într-un bar din Kansas City, sâmbătă, după ce au fost întrebați dacă au vize, ceea ce ridică semne de întrebare în legătură cu faptul că incidentul ar putea fi o crimă provocată de ură.

Srinivas Kuchibhotla (32 de ani), care a fost ucis în acest atac și Alok Madasani (32 de ani), care a supraviețuit, erau indieni imigranți, care trăiau legal în Statele Unite și lucrau ca ingineri.

Un alt bărbat de 24 de ani,  Ian Grillot, a fost rănit în atac, după ce a încercat să intervină.

Polițiștii au spus că atacatorul era Adam Purinton, de 51 de ani, care ar fi strigat înjurături rasiale la adresa bărbaților, care se aflau  în Austin”s Bar and Grill, în suburbiile orașului Olathe.

Madasani a declarat pentru NYT: „Ne-a întrebat pe baza a ce fel de viză ne aflăm acum în SUA și dacă stăm aici ilegal”. 

Purinton a fost scos din bar, dar apoi s-a întors cu o armă și a strigat „ieșiți din țara mea!” către cei doi bărbați. Apoi a deschis focul, au spus polițiștii, ucigându-l pe Kuchibhotla și rănindu-l pe Madasani, care între timp a fost externat din spital, scrie The Independent

Grillot, un alt client, s-a ascuns, apoi a încercat să-l dezarmeze pe Purinton după ce a crezut că acesta și-a terminat muniția. A fost lovit în mână și în piept, glonțul trecâbnd foarte aproape de o arteră.

Purinton a fost arestat și a fost acuzat de crimă și tentativă de crimă.

Aparența xenofobică a atacului a atras atenția asupra atmosferei anti-imigranți din SUA, iar criticii spun că ar avea legătură cu declarațiile pe această temă și măsurile luate de președintele Donald Trump.

După atac, soția lui Kuchibhotla i-a cerut președintelui să lupte împotriva „crimelor motivate de ură”. „Am citit de multe ori în ziare despre atacuri armate care au avut loc în altă parte. Mereu am fost îngrijorată: oare facem bine că rămânem aici? Dar el întotdeauna m-a asigurat că lucrurile bune li se întâmplă oamenilor buni”.

Dumala și-a descris soțul ca pe un om foarte bun, pe care îl plângacum părinții și rudele rămase în India.

Casa Albă a negat posibilitatea de a exista o legătură între politicile sale și sentimentul anti-imigranți extrem de vizibil în anumite situații, în țară.

Purtătorul de cuvânt al președintelui, Sean Spicer, a declarat: „Evident, orice pierdere de vieți omenești este tragică, dar nu vreau să discut despre faptul că ar exista orice fel de corelație - cred că este absurd! Nu vreau să spun mai multe pe această temă!”.

Cauţiunea pentru Purinton a fost stabilită la două milioane de dolari.

El a fost reţinut după focurile de armă în alt restaurant din acest stat din centrul SUA, unde se lăudase că a ucis doi bărbaţi originari din Orientul Mijlociu, potrivit jurnalului Kansas City Star.

Cei doi tineri indieni lucrau pentru firma GPS Garmin.

Poliţia federală americană (FBI) a preluat ancheta pentru a stabili dacă aceasta este într-adevăr o crimă cu caracter rasist, autorităţile locale neavând încă o certitudine în acest sens.

Organizaţia Hindu American Fondation a condamnat acest atac, cerând ca el să fie tratat ca o crimă rasistă. „Orice altceva ar fi o nedreptate pentru victime şi familiile lor”, a indicat ea.

Guvernul indian şi-a exprimat de asemenea emoţia. „Sunt şocată de împuşcăturile din Kansas", a scris pe Twitter Sushma Swaraj, ministrul Afacerilor Externe al Indiei, scrie Agerpres.

În noiembrie, în cele 10 zile care au urmat victoriei la prezidenţiale a lui Donald Trump, care utilizase un discurs incendiar în timpul campaniei electorale, organizaţia americană de apărare a drepturilor omului le Southern Poverty Law Center a semnalat 867 de incidente rasiste în SUA, dintre care 100 cu caracter antisemit.