Kamala Harris, un discurs fără substanță, plin de banalități și minciuni despre Trump
- Iuliu Vlădescu
- 23 august 2024, 13:32
Vicepreședinta Kamala Harris a adoptat o atitudine puternică și încrezătoare în discursul său de acceptare a candidaturii, la Congresul Național Democrat, dar lipsa ei de substanță lasă mult spațiu de manevră pentru Donald Trump, scrie The Wall Street Journal într-un editorial.
Biografie autovictimizantă în loc de program politic
Kamala Harris s-a prezentat publicului american joi, iar discursul ei a fost foarte asemănătoar cu cel de la convenția democrată din această săptămână: bine rostit, încrezător și optimist, dar lipsit de substanță politică.
Capacitatea Kamalei Harris de a păcăli electoratul cu acest „program politic”, neexplicat și neexpus public, în următoarele 12 săptămâni, va fi decisiv pentru a determina cine va deveni cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite.
Vicepreședinta Americii a vorbit publicului cu o autoritate și o concizie admirabile, timp de 37 de minute. A început cu o relatare lungă a propriei biografii, bazându-se foarte mult pe lecțiile de viață ale mamei sale și a greutăților prin care a trecut ca părinte singur, divorțat.
Kamala Harris, minciuni despre Trump
Nu este o poveste americană neobișnuită, este ceva banal, nu un lucru cu care să convingi alegătorii să-și asume riscul de a te vota, având în vedere că despre Kamala Harris se știu prea puține lucruri.
Dar vicepreședinta s-folosit apoi de cea mai la îndemână „idee”, demonizarea contracandidatului republica, Donald Trump.
Atacul ei a fost un amestec de adevăruri și minciuni – adevăr despre efortul lui Trump de a răsturna rezultatul alegerilor din 2020, minciuni cele despre intenția republicanului de a reduce Medicare și Securitatea Socială. Minciună este și afirmația Kamalei Harris că agenda lui Trump ar coincide cu cea a Proiect 2025 (o inițiativă conservatoare).
Donald Trump i-a dovedit în repetate rânduri că aceste puncte din discursul Kamalei Harris sunt minciuni și, de asemenea, nu și-a manifestat deloc interesul pentru eliminarea sau diminuarea programelor de asistență socială, în ciuda faptului că acestea sunt falimentare.
Cea mai mare minciună a Kamalei Harris
Însă cea mai mare minciună a Kamalei Harris este cea referitoare la avort. Vicepreședinta a susținut că Trump vrea să adopte o interdicție națională a „drepturilor reproductive”, eufemismul pe care democrații îl folosesc acum pentru avort.
Dar Donald Trump a afirmat, în repetate rânduri, că avortul nu ar trebui să fie o problemă de stat și că nu va semna o interdicție națională. Kamala Harris a spus joi că ea este cea care dorește o lege națională care să reimpună dreptul național la avort.
Manevra prin care încearcă să se dezică de politicile economice proaste ale mandatului Biden-Harris
Vicepreședinta a încercat apoi să prezinte o viziune a mandatului pe care îl vizează, dar au fost, în cea mai mare parte, doar banalități. A spus că va oferi „oportunități”, dar nu a spus și cum. A promis că va rezolva criza locuințelor, dar nici în acest caz nu a reușit nici să spună cum va face acest lucru și nici să explice de ce s-a creat această criză în mandatul ei de vicepreședinte.
A mai promis că va reduce prețurile, dar a evitat să repete propunerea recentă de a impune un control al prețurilor, așa cum făceau țările comuniste.
Lipsa de claritate în discurs face parte din strategia de a se dezice de anii de mandat Biden-Harris, promițând o „nouă cale de urmat”. Vagă.
Motivul pare să fie că, cu cât este mai puțin specifică, cu atât sunt mai puține șanse să fie asociată cu părțile nepopulare ale agendei Biden, printre care cele de creștere a impozitelor și a cheltuielilor, care au produs scăderea veniturilor reale ale americanilor.
Iar până când nu renunță explicit la aceste planuri, alegătorii pot presupune că sunt și propunerile ei.
Politica externă: Anti-Israel, nimic despre China, promisiuni pentru Ucraina
Harris a dedicat cu înțelepciune câteva minute politicii externe pentru a îndeplini și testul pentru poziția de comandant suprem. Și, dacă vorbitul tare și apăsat ar fi măsura aici, a trecut testul. Substanța discursului, însă, nu a fost convingătoare.
L-a atacat, pe bună dreptate, pe Trump, pentru laudele aduse unor dictatori. Apoi a promis că va menține o armată puternică, dar fără a se depărta de politica de apărare a lui Joe Biden.
Sprijinul lui Harris pentru Ucraina a fost asumat fără echivoc, în timp ce acela pentru Israel a fost formulat intenționat cât mai vag și cu două înțelesuri. Ea a denunțat mișcarea teroristă Hamas, dar apoi a deplâns victimele din Gaza sugerând că morțile ar fi din vina Israelului.
Ea a menționat Iranul în treacăt, dar nu și China. Părerile și instinctele ei reale rămân un mister.
Trump nu știe să joace contra Kamalei Harris
Discursul și convenția sunt de natură să-i dea Kamalei Harris un impuls în sondaje, dar lasă loc pentru revenirea lui Trump prin răspunsurile sale evazive pe cele mai importante teme.
Kamala Harris prezintă o provocare la care Donald Trump nu se aștepta, dar de care ar fi trebuit să aibă parte. Campania lui Trump a fost prinsă pe picior greșit când democrații l-au înlocuit pe președintele Biden. Iar atacurile sale la persoană nu funcționează, poate pentru că le amintesc alegătorilor nehotărâți de motivul pentru care nu l-au votat pentru un al doilea mandat.
Trump a lăsat-o pe Harris să joace cartea „schimbării”, deși ea a fost „vocea a doua” pentru Joe Biden tot timpul. Acesta este malpraxis politic. De asemenea, i-a dat Kamallei Harris șansa de a folosi note optimiste în discursul său, pe care americanii doresc întotdeauna să le audă de la un candidat.
Trump se concentrează atât de mult pe problemele Americii încât Harris poate domina terenul chiar și cu generalități precum speranța și oportunitatea.
Presa o va proteja pe Kamala Harris cât va putea
Dacă vrea să câștige, republicanul trebuie să arate electoratului ceea ce Kamala Harris se chinuie să ascundă: adevăratele opinii politice ale vicepreședintei. Iar aceasta va face tot posibilul pentru a-și ascunde opțiunile până la final.
Folosirea unor glume precum „tovarășă Kamala” sau etichete precum „marxistă” și „comunistă” nu o vor face să scadă în sondaje.
Alegătorilor nehotărâți trebuie să li se spună care sunt planurile reale ale Kamalei Harris și de ce contează să nu fie votată. Dar explicația nu este punctul forte al lui Trump, iar prezentarea problemeleor îl plictisea. Republicanul va avea o șansă, la dezbatere. Dar ar putea fi singura lui șansă, având în vedere că presa o va ține pe Kamala Harris într-un cocon protector.
Greșeala Republicanilor
Nikki Haley a spus, în timpul primarelor GOP, că primul partid care va ridica un candidat mai tânăr va câștiga alegerile. Alegătorii GOP nu au ascultat-o și l-au nominalizat pe Donald Trump pentru a treia oară, încrezători că l-ar putea învinge pe Joe Biden.
Dar democrații, mereu mai pragmatici și nemiloși, au văzut sondajele mergând în jos și i-au spus lui Joe Biden să cedeze candidatura.
Kamala Harris poate fi învinsă, dar Trump va trebui să facă mai mult decât să-și repete temele învechite din 2016. Dacă nu poate face alegătorii să vadă că părerile Kamalei Harris despre energie, taxe, cheltuieli și multe altele nu sunt în concordanță cu clasa de mijloc a americanilor, Trump va pierde.