Juventus Torino, sancționată din cauza neregulilor financiare. „Bătrâna Doamnă” a încasat o mare lovitură

Juventus Torino, sancționată din cauza neregulilor financiare. „Bătrâna Doamnă” a încasat o mare lovitură Juventus a pus ochii pe un campion mondial. Sursa foto: dreamstime.com

Clubul italian de fotbal Juventus Torino a primit o nouă penalizare, de 10 puncte, pentru fraude contabile, mai mică însă decât cea de 15 puncte dictată iniţial împotriva grupării "bianconera" şi anulată ulterior,

În urma acestei noi sancţiuni, comunicată luni de Curtea de Apel a Federaţiei italiene de fotbal (FIGC), Juventus a coborât de pe locul 2 până pe poziţia a 7-a în clasamentul din Serie A, la cinci puncte distanţă de primul loc care asigură calificarea în Liga Campionilor, competiţie la care Juventus a participant neîntrerupt începând din 2012.

Curtea a fost puţin mai clementă decât solicitase procurorul federal, care a cerut luni dimineaţă o penalizare de unsprezece puncte în cadrul audierii menite să reexamineze această sancţiune.

Aceeaşi Curte Federală de Apel impusese în luna ianuarie o penalizare de 15 puncte clubului Juventus din cauza plus-valorilor considerate artificiale în cadrul transferurilor de jucători. Însă Curtea a fost obligată să-şi reevalueze sancţiunea în luna aprilie de către Colegiul de Garanţie al Comitetului olimpic Italian (CONI), la solicitarea clubului din Torino.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest Colegiu, cel mai înalt grad de justiţie sportivă din Italia, confirmare o "modificare voluntară şi repetată a înregistrărilor contabile" în cadrul clubului Juventus. Dar suspendase sancţiunea de 15 puncte, cerând să fie clarificate responsabilităţile individuale ale anumitor oficiali de la Juventus, printre care şi fostul vicepreşedinte Pavel Nedved, care a fost în cele din urmă achitat luni.

Juventus, sancțiune dură pentru nereguli financiare

Suspendarea celorlalţi oficiali torinezi fusese confirmată în aprilie: doi ani şi jumătate de suspendare pentru fostul director sportiv Fabio Paratici, fost la Tottenham până de curând, doi ani pentru fostul preşedinte Andrea Agnelli sau şaisprezece luni pentru actualul director sportiv, Federico Cherubini.

"Bianconeri" pot sesiza din nou Colegiul de Garanţie, care ar putea prelungi aceasta telenovelă extrasportivă dincolo de sezonul care se încheie pe 4 iunie.

Mai ales că Juventus riscă o altă sancţiune: o depunctare sau o amendă, într-o altă procedură separată, privind alte presupuse nereguli contabile, după ce a amânat plata salariilor jucătorilor săi în perioada pandemiei de Covid-19 pentru a-şi reduce pierderile, fără a anunţa autorităţile sportive.

În afara procedurilor din italia, Juventus este vizată de asemenea de o anchetă a UEFA pentru posibile încălcări ale regulilor financiare. Clubul torinez este supravegheat atent de organismul european, cu care a încheiat în vara trecută un plan de redresare pe trei ani, pentru a respecta fair play-ul financiar, conform Agerpres.