BOMBĂ în Justiție. Marea SCHISMĂ de la ÎCCJ! Cristina Tarcea, PĂRĂSITĂ în mijlocul ȘEDINȚEI de MAGISTRAȚI. Culise EXPLOZIVE

BOMBĂ în Justiție. Marea SCHISMĂ de la ÎCCJ! Cristina Tarcea, PĂRĂSITĂ în mijlocul ȘEDINȚEI de MAGISTRAȚI. Culise EXPLOZIVE

Lumea justiției se află într-un moment de cumpănă, dezvăluirile din ultimul an despre abuzurile și șantajurile scindând judecătorii. Dezvăluirile venite din interiorul ICCJ scot la suprafață un război total între președinta instituției și o parte a magistraților.

Venirea  Cristinei Tarcea în fruntea ÎCCJ ca succesor al controversatei Livia Stanciu a alimentat și mai mult nemulțumirile create de modul în care se desfășurau procesele.

Informațiile făcute publice de revista Q Magazine devoalează un scenario care, dacă va cunoaște confirmarea, va reprezenta o mare lovitură pentru președinta ÎCCJ. Doamna Tarcea, cu încălcarea flagrantă a unei decizii a CCR, a refuzat să tragă la sorți  președinții completurilor amintite, susține sursa menționată.

 

Sesizată de  unul care trebuia să fie victimă sigură a unui complet prezidat cu dedicație, CCR a reacționat și a infirmat interpretarea doamnei Tarcea potrivit căreia tragerile la sorți pot avea loc numai la începutul anului calendaristic, completurile neconstituționale urmând a judeca liniștit până atunci. Ghinion!

Fără să mai aștepte considerentele CCR, Cristina Tarcea a trecut de la refuz la hiperactivism și a organizat în pripă o tragere la sorți publică, dar cu vaste posibilități de trucare, care i-a privit nu numai pe președinții completurilor în cauză, ci și pe membrii deja stabiliți de sorți ai acestora.

 

Mai mult decât atât, lista celor care s-au regăsit în boluri a fost subiectivă în funcție de faptul că aveau mai puține dosare, ceea ce nu poate fi un argument valid juridic.

 

Astfel s-a asigurat o compoziție care să îi includă pe magistrații reputați pentru violările dreptului la apărare și pentru instrumentarea proceselor cu încălcarea principiului aflării adevărului, precizează sursele Q Magazine.

 

Noile completuri au fost însă contestate în contencios administrativ și a venit rândul judecătoarei Alina Ghica, vicepreședinta CAB, să anuleze formarea lor printr-o hotărâre nedefinitivă care teoretic ar trebui judecată în apel chiar de către pârât (!), respectiv ÎCCJ-ul dnei Tarcea.

 

Cristina Tarcea a reacționat și a convocat luni, 26 noiembrie, la ora 13.30, Adunarea generală a magistraților de la ÎCCJ în secțiuni reunite, chipurile pentru a stabili dacă să se declare apel împotriva sentinței CAB; atribuție care de fapt îi revenea în exclusivitate și pe care o putea exercita fără consfătuiri demonstrative.

 

Surse  prezente la această întrunire au declarat că a fost lansat un pachet de acuze atât asupra fondului respectivei sentințe, cât, mai ales, cu privire la persoana magistratului care a pronunțat-o, punându-se sub semnul întrebării buna sa credință și formulandu-se chiar ipoteza fraudei în constituirea completului de judecată de la CAB.

 

Mai mult, unul dintre vicepreședinții Inaltei Curți, auzind succesiunea de argumente critice ale președintei Cristina Tarcea, a propus chiar sesizarea Inspecției Judiciare împotriva hotărârii Colegiului de Conducere al Curții de Apel prin care a fost desemnată Alina Ghica să judece cauza.

 

 

Momentul șocant pentru Cristina Tarcea a avut loc în momentul în care toți membrii secției de Contencios Administrativ ai ÎCCJ au părăsit ședința declarând că nu vor să fie asociați unor asemenea malversațiuni ajuridice și amorale.

 

Practic, peste 30 de judecători s-au ridicat și au părăsit sala, într-un gest de frondă la adresa conducerii și a ordinii de zi.

 

În lipsa acestora s-a decis, deloc surprinzător, declararea apelului pârâtei ÎCCJ la… ÎCCJ împotriva sentinței de fond a CAB.

 

Președinta Cristina Tarcea a trimis Curții de Apel o  scrisoare în ton ultimativ prin care  cerea transmiterea imediată a dispozitivului (oricum făcut public după pronunțarea hotărârii) precum și a tuturor documentelor interne referitoare la modul în care s-a constituit instanța de judecată a fondului.

 

Fără să aștepte răspunsul, luni de dimineață reprezentantul ÎCCJ s-a prezentat la CAB pentru a ridica hârtiile cerute. Numai că președinte ÎCCJ ar fi fost trimisă acasă cu mâinele goale a curierului de la instanța supremă, căruia i s-a explicat că nu acestea sunt relațiile între judecători și pârâți, și nici măcar cele dintre instituțiile puterii judecătorești.

 

Interesant este că Înalta Curte nu a trimis niciun reprezentant în sală, la termenul la care Curtea de Apel a judecat cauza tragerii la sorți organizată de Cristina Tarcea, fiind de față doar avocata lui Liviu Dragnea.