
Ce se întâmplă cu vizele pentru SUA. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că nu există în prezent nicio comunicare oficială din partea autorităților americane privind modificarea calendarului privind includerea României în Programul Visa Waiver.
Ce se întâmplă cu vizele pentru SUA
Ministerul a mai transmis că România a fost evaluată favorabil de către autoritățile americane în ceea ce privește îndeplinirea criteriilor tehnice ale programului.

Vize SUA. Sursa: Arhiva EVZ
În iunie 2024, au avut loc consultări bilaterale la nivel înalt cu reprezentanții Departamentului pentru Securitate Internă (DHS) și ai Departamentului de Stat al SUA, urmate de evaluarea finală din octombrie 2024, în urma căreia partea americană a confirmat că România îndeplinește integral toate criteriile tehnice pentru includerea în Programul Visa Waiver.
România cooperează cu autoritățile din SUA
MAI a mai anunțat că România cooperează activ cu autoritățile americane în domeniul securității și că utilizează sisteme avansate de screening al călătorilor.
„În lunile ianuarie și februarie 2025, au fost înregistrate doar 6 cazuri de cetățeni români depistați la trecerea ilegală a frontierei dintre Mexic și SUA, în timp ce la frontiera canadiano-americană nu a fost semnalat niciun incident de acest tip.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC
România cooperează activ cu autoritățile americane în domeniul securității. Un exemplu concret este operaționalizarea, începând cu septembrie 2024, a Parteneriatului pentru Securizarea Frontierei (EBSP) cu DHS, care permite schimbul automatizat de date, verificări în timp real și acces la baza de date a SUA cu peste 285 de milioane de identități.
MAI a implementat un nou sistem
România utilizează sisteme avansate de screening al călătorilor. În cursul anului 2024, MAI a implementat sistemul ATS-G (Automated Targeting System – Global), furnizat de partenerii americani, pentru detectarea persoanelor cu potențial risc la frontieră”, a mai anunțat Ministerul Afacerilor Interne.
Ministerul Afacerilor Interne a mai precizat că a fost limitată eliberarea pașapoartelor temporare și s-a promovat utilizarea pașapoartelor electronice, cu un nivel sporit de securitate
„MAI a consolidat integritatea procesului de eliberare a documentelor de călătorie. Prin modificări legislative recente, a fost limitată eliberarea pașapoartelor temporare și s-a promovat utilizarea pașapoartelor electronice, cu un nivel sporit de securitate. Ca urmare, numărul cererilor pentru pașapoarte temporare a scăzut semnificativ.
A fost introdusă biometria în procesul de acordare a cetățeniei române. În parteneriat cu Ministerul Justiției, MAI a implementat prelevarea datelor biometrice ale solicitanților de cetățenie și a introdus cardul de cetățenie română, sporind transparența și securitatea acestui proces”, a mai anunțat ministerul într-un comunicat.