Ungaria, Polonia și Republica Cehă au încălcat legea refuzând să preia solicitanți de azi, a hotărât Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
În cazul în care Curtea va da dreptate Comisiei Europene, atunci cele trei ţări ar putea fi obligate la plata unor amenzi substanţiale.
La începutul lunii decembrie 2017, Comisia Europeană a decis trimiterea Ungariei, Poloniei și a Republicii Cehe în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru că nu și-au îndeplinit obligațiile în calitate de state membre ale blocului comunitar în ceea ce privește primirea de refugiați.
„Ignorarea obligației de a prelua solicitanți de azil, întrucât este nebinevenită sau nepopulară, este un prim pas periculos către o distrugere a societății ordonate și structurate guvernate de statul de drept”, susține avocatul general al Curții de Justiție a Uniunii Europene, Eleanor Sharpston, potrivit Rador.
Potrivit unui comunicat citat de agențiile de presă, jurista europeană a respins argumentul conform căruia preluarea solicitanților de azil în număr mare ar împiedica cele trei state membre în cauză să apere siguranța și bunăstarea propriilor cetățeni. Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care nu este constrânsă de opinia avocatului general, se va pronunța asupra acestei chestiuni la o dată ulterioară