Justiţia, în "Tango" cu familia Voiculescu

Justiţia, în "Tango" cu familia Voiculescu

Judecătoarea care i-a dat câştig de cauză Cameliei Voiculescu în procesul pentru marca de revistă "Tango" este soţia unui jurnalist al trustului Intact.

Judecătoarea de la Tribunalul Bucureşti care i-a dat câştig de cauză Cameliei Voiculescu în procesul cu Alice Năstase pentru marca „Tango“ este soţia unui jurnalist al trustului condus de fiica liderului conservator.

Concret, sentinţa civilă în favoarea Cameliei Voiculescu a fost semnată de magistratul Miruna Iulia Lupu care, potrivit legii, era incompatibilă să se pronunţe în acest caz. Motivul: aşa cum reiese chiar din declaraţiile de avere ale judecătoarei, soţul acesteia, Mircea Cristian Lupu, lucrează în cadrul trustului „Intact“ al familiei Voiculescu, ca „jurnalist la Antena 1“.

Obligată de lege să se abţină

Ne puteți urmări și pe Google News

Deşi reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii au refuzat, ieri, să comenteze această situaţie, întrucât „procedurile judiciare în acest caz sunt încă în derulare“, juriştii contactaţi de EVZ susţin, la unison, că decizia judecătoarei Lupu de a nu formula o cerere de abţinere în acest caz ridică semne de întrebare. „Când apar asemenea situaţii, tu, ca judecător, e de preferat să faci o cerere de abţinere, în temeiul articolului 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, pentru a înlătura orice suspiciune. Acest articol prevede că orice persoană are dreptul la judecarea (...) de către o instanţă independentă şi imparţială, care va hotărî asupra încălcării drepturilor şi obligaţiilor sale cu caracter civil“, au explicat specialiştii.   Mai mult, potrivit Codului de procedură civilă, „judecătorul este incompatibil în judecarea cauzei când el, soţul său, descendenţii sau ascendenţii lor au vreun interes în judecarea pricinii“. La toate acestea se adaugă şi prevederile Statutului Magistraţilor, potrivit cărora „judecătorii sunt obligaţi să se abţină de la orice activitate (...) în cazuri care presupun existenţa unui conflict între interesele lor şi interesul public“.

La rândul său, Alice Năstase a arătat, prin intermediul avocatului său, Olimpia Sava, că se simte nedreptăţită, în acest caz fiindu-i încălcat dreptul la un proces echitabil. „Am aflat abia după ce s-a pronunţat sentinţa că judecătoarea care a dat câştig de cauză Cameliei Voiculescu este soţia unui jurnalist care a deţinut mai multe funcţii importante în trustul Intact. A fost redactor-şef al ştirilor Antena 1, redactor-şef adjunct la «Jurnalul Naţional» şi redactor-şef la News FM. (...) În declaraţia sa de avere, judecătoarea Miruna Lupu menţionează că o parte dintre veniturile sale provin din trustul Intact. În acest context, judecătoarea ar fi trebuit să se abţină de la această speţă, tocmai pentru a elimina orice suspiciune cu privire la desfăşurarea corectă a unui proces“, a explicat Sava.

În ceea ce priveşte însă stadiul procesului, Curtea de Apel Bucureşti a respins, la sfârşitul săptămânii trecute, apelul declarat de Alice Năstase, menţinând decizia tribunalului. Sentinţa este definitivă, dar nu irevocabilă, motiv pentru care Năstase a anunţat că va face recurs la Curtea Supremă.