Justiția europeană tranșează în privința stocării datelor

Justiția europeană tranșează în privința stocării datelor

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a luat marți o decizie importantă cu privire la stocarea datelor de conexiune de către furnizorii de telecomunicații.

CJUE confirmă interzicerea colectării datelor în avans, iar excepțiile ar trebui să se aplice în viitor doar în caz de infracțiuni sau situații periculoase.

Este foarte posibil ca legea germană cu privire la așa-numita păstrare a datelor să încalce legea europeană, astfel încât trebuie revizuită. Deși decizia luată la Luxemburg, unde se află sediul CJUE, nu este îndreptată în mod oficial împotriva Germaniei, procedurile ulterioare de aplicare a noului regulament sunt în curs.

Hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene a fost declanșată, mai degrabă, de procese împotriva legilor britanice, franceze și belgiene, potrivit cărora furnizorii de telecomunicații sunt obligați să stocheze date de conexiune și de locație.

Ne puteți urmări și pe Google News

CJUE a precizat însă – la fel ca într-o hotărâre din 2016 – că o obligație de stocare „generală și fără diferențieri” nu este compatibilă cu directiva privind protecția datelor pentru comunicațiile electronice și Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Regulamentul german din 2015, suspendat după hotărârea luată un an mai târziu, a fost destul de precaut în ceea ce privește perioadele de depozitare.

Datele de conexiune ar trebui să fie stocate timp de zece săptămâni, datele de localizare timp de patru săptămâni, iar datele despre e-mailuri și site-urile web accesate nu au fost deloc înregistrate.

Pe de altă parte, obligația de stocare a datelor menționate se aplică tuturor cetățenilor, fără a fi invocat vreun motiv pentru asta. O astfel de stocare „fără un scop cu temei legal” este practic interzisă. Germania trebuie acum să retragă legea imediat, așa cum au cerut parlamentarii Verzilor Konstantin von Notz și Tabea Rößner.