Justiția din România, încolțită de instituțiile europene
- Cora Muntean
- 15 octombrie 2018, 00:24
Guvernul modifică azi, printr-o Ordonanță de Urgență, Legile Justiției. Tot în această săptămână, vineri, Comisia de la Veneţia are, pe ordinea de zi a şedinţei plenare adoptarea unei opinii cu privire la amendamentele la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România, dar şi aprobarea opiniei preliminare publicată în iulie cu privire la modificările aduse legilor justiţiei.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a avut, în 11 octombrie, o întâlnire cu membrii secretariatului Comisiei de la Veneția. Toader a prezentat conținutul ordonanței prin care se modifică legile justiției. Opinia preliminară a Comisiei de la Veneția este pe ordinea de zi a următoarei ședințe, pe 19 octombrie.
Secția specială, noua inchiziție de tip DNA
Președintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei, deputatul Florin Iordache, a declarat, ieri, pentru Evenimentul Zilei, că va participa la această ședință. El crede că toate recomandările făcute se regăsesc în OUG, că va avea un punct de vedere după ce va afla opinia preliminară a Comisiei de la Veneția, dar că se așteaptă la un raport favorabil deoarece „Au fost critici în legătură cu înființarea secției speciale pentru anchetarea magistraților. Însă, dat fiind numărul mare de judecători care au avut dosare la DNA, pentru a se exercita ulterior presiuni asupra lor, este necesară. CSM urmează să numească cei 15 procurori care fac parte din secție”, a declarat Iordache. Deputatul a adăugat că, în ceea ce privește răspunderea magistraților, „această chestiune este cuprinsă în 303” (Legea privind statul judecătorilor și procurorilor).
Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a criticat decizia de înființare a acestei secții speciale și spune că va produce o harababură totală. Mai mult, el spune că este inspirată de inchiziție, „care avea secție specială pentru cardinali”. Zegrean a declarat, ieri, pentru EVZ, că, în opinia lui, toată lumea trebuie judecată la fel, fie că este vorba despre un om simplu, fie de magistrați sau înalți demnitari.
Veneția în opt puncte
În 13 iulie, reprezentanţii Comisiei de la Veneția au prezentat, în opinia preliminară, opt recomandări printre care: menţinerea rolului preşedintelui României şi al CSM în numirea sau revocarea procurorilor şefi, reconsiderarea înfiinţării unei secţii de anchetare a magistraţilor, renunţarea la schema de pensionare anticipată a magistraţilor, eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor şefi să invalideze, ca neîntemeiate, soluţiile procurorilor. În textul OUG a Guvernului, sunt preluate doar o parte dintre cele 8 recomandări făcute de Comisia de la Veneţia.
Președintele a semnat ca primarul
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, actul normativ de modificare şi completare a Legii nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor. Șeful statului a transmis însă că nu este mulțumit și a cerut coaliţiei majoritare reluarea de urgenţă a procesului legislativ cu privire la toate cele trei legi ale justiţiei.
Președintele a adăugat că sunt necesare consultări reale cu profesioniştii din domeniu şi preluarea expertizei acestora pentru a alinia legislaţia la standardele Comisiei de la Veneţia. Iohannis consideră că modificările aduse cadrului legal existent în materie judiciară reprezintă „un regres pentru democraţia din România, pericol semnalat şi de partenerii noştri europeni, de Comisia Europeană şi de GRECO”.
Întrebările lui Timmermans
Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a trimis premierului Viorica Dăncilă un set de 18 întrebări referitoare la modificările aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală, legi aflate acum sub controlul CCR. Premierul are termen până la 1 noiembrie să răspundă acestor întrebări. Oficialul CE se declară îngrijorat de starea Justiției din România și spune că, față de începutul acestui an, când s-a făcut raportul MCV, situația s-a deteriorat și că adoptarea „acestor legi din domeniul penal, fără corecții, vor periclita autonomia justiției în combaterea corupției”.