CUM își justifică Ambasadorul RUSIEI la București prezența la MĂRĂȘEȘTI. Declarații ISTORICE

CUM  își justifică Ambasadorul RUSIEI la București prezența la MĂRĂȘEȘTI. Declarații ISTORICE

Ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin a evidențiat discursurile oficialilor români prezenți la ceremonia de la Mărășești pentru că au amintit și de prezența soldaților ruși pe câmpul de luptă alături de români pe câmpul de luptă de la Mărășești, Mărăști și Oituz din vara anului 1917.

Mărășești, Mărăști și Oituz din vara anului 1917.

”În cadrul ceremoniei, pentru prima dată în ultimul timp, în discursurile lor oficialii români au marcat, deşi pe scurt, contribuţia armatei ruse la victoria în Bătăliile de la Mărăști, Mărășești și Oituz ceea ce a avut, conform estimărilor lor, importanță-cheie pentru formarea României contemporane”, au susținut oficialii ambasadei Rusiei la București, miercuri, într-o postare pe facebook.

Pe de altă parte, Kuzmin a mai amintit faptul că purtarea panglicii Sfântului Gheorghe la ceremonia de la Mărășești ”simbolizează gloria militară rusă și eroismul personal al soldaților ruși”.

”În ceea ce priv oportunitatea panglicii Sfântul Gheorghe în cursul ceremoniei de pomenire a eroilor Primului Război Mondial am dori să reamintim că de la începutului secolului XVIII aceasta simbolizează gloria militară rusă și eroismul personal al ostașilor ruşi, fiindcă a fost folosită ca şi panglica Ordinului și Crucii Sfântul Gheorghe. Subliniem că mulți ostași ruși care s-au distins în Bătălia de la Mărășești au fost decoraţi cu Crucile Sfântul Gheorghe de grad diferit pentru curaj și eroism personal precum și artă de comandant de oști”, a conchis înaltul official rus.

Ordinul Sfântul Gheorghe a fost instituit în mijlocul secolului al XVIII-lea de către împărăteasa Ecaterina cea Mare. Se acorda ofițerilor şi generalilor pentru merite în domeniul militar. Acest ordin avea atașată o panglică, care în cinstea sa a primit același nume. Panglica este formata din benzi de două culori (negru și portocaliu, care reprezintă “fumul și focul”)

În perioada Primului Război Mondial cavalerii Crucii Sfântul Gheorghe purtau iarna panglica pe manta, în locul distincției.