Jusper Machogu, fermierul pe care nu-l supără încălzirea globală
- Catalin Dumitrescu
- 11 iulie 2024, 21:10
Fiecare om are dreptul la părerea sa, așa și-a zis și un fermier Kenyan care iubește supraîncălzirea.
Negaționiștii schimbărilor climatice au găsit un nou campion în fermierul kenyan Jusper Machogu. Pe rețelele de socializare, acesta a devenit cunoscut ca un purtător de steag al combustibililor fosili în Africa, însă campania sa este mai mult decât pare.
La prima vedere, dl Machogu, în vârstă de 29 de ani, este doar un tânăr fermier care se pricepe la social media.
Pe X, fostul Twitter, postează în mod regulat videoclipuri cu el însuși plivind pământul său, plantând usturoi sau culegând avocado. Așa oferă telespectatorilor o fereastră către viața din mediul rural din Kisii, sud-vestul Kenyei.
Un om hotărât
În timp ce conținutul agricol îi poate aduce click-uri, aprecieri și retweet-uri, negarea de către Machogu a schimbărilor climatice provocate de om este cea care a contribuit la creșterea profilului său online.
De când a început să posteze diverse teorii despre schimbările climatice, a primit donații în valoare de mii de dolari. Unele au venit de la persoane din țări occidentale care au legături cu interesele legate de combustibilii fosili.
Machogu insistă că acest lucru nu i-a influențat opiniile, afirmând că acestea sunt cât se poate de sincere.
Oamenii de știință au demonstrat că Pământul se încălzește din cauza gazelor cu efect de seră care sunt emise în atmosferă atunci când ardem combustibili fosili - precum petrolul, gazul sau cărbunele.
Dar Machogu nu este de acord.
Ca să țină Africa săracă
"Schimbările climatice sunt în mare parte naturale. O climă mai caldă este bună pentru viață", a afirmat Machogu într-un tweet postat în februarie, împreună cu hashtag-ul #ClimateScam (pe care l-a folosit de sute de ori).
Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC) afirmă că Africa este "unul dintre cei mai mici contribuitori la emisiile de gaze cu efect de seră care provoacă schimbări climatice".
Cu toate acestea, este, de asemenea, "unul dintre cele mai vulnerabile continente" la schimbările climatice și la efectele acestora. Inclusiv valuri de căldură mai intense și mai frecvente, secete prelungite și inundații devastatoare.
În ciuda tuturor acestor lucruri, dl Machogu continuă să insiste că "nu există o criză climatică".
Pe rețelele de socializare, acesta a postat în mod repetat afirmații conform cărora schimbările climatice provocate de om nu sunt doar o "înșelătorie" sau o "păcăleală", ci și o manevră a națiunilor occidentale de a "menține Africa săracă".
"[Opiniile sale] provin cu siguranță dintr-o lipsă de înțelegere", spune Joyce Kimutai, un climatolog din Kenya care a contribuit la rapoartele IPCC.
Ipocrizia nu ajută pe nimeni
Dl Machogu a început să scrie pe Twitter afirmații false și înșelătoare cu privire la schimbările climatice la sfârșitul anului 2021, după ce a efectuat "propriile sale cercetări" pe această temă.
De atunci, el și-a lansat propria campanie - pe care a numit-o "Combustibili fosili pentru Africa" - susținând că continentul ar trebui să exploateze rezervele sale vaste de petrol, gaze și cărbune.
"Avem nevoie de combustibili fosili pentru a ne dezvolta Africa", a scris dl Machogu pe Twitter anul trecut.
Acest punct de vedere pare să fie împărtășit de unele guverne africane, care au dat undă verde unor noi proiecte de petrol și gaze, în ciuda promisiunii de a "renunța" la combustibilii fosili.
Auditoriu ”select”
Lideri precum președintele Ugandei, Yoweri Museveni, au susținut că este o ipocrizie ca țările occidentale să impună restricții statelor africane. În condițiile în care acestea s-au îmbogățit din combustibili fosili.
Însă activiști pentru climă precum Nicholas Omonuk, în vârstă de 24 de ani, din Uganda, subliniază că explorarea combustibililor fosili nu a fost întotdeauna sinonimă cu creșterea și dezvoltarea în Africa.
"În Delta Nigerului, se extrage petrol încă din anii 1900. Dar oamenii de acolo sunt încă săraci. Ei încă suferă din cauza riscurilor pentru sănătate și a poluării", a spus el.
Și totuși, Machogu crede că a găsit un public interesat de mesajul său - are peste 25.000 de urmăritori pe X.
"Cred că africanii îmbrățișează cu adevărat faptul că eu spun: "Combustibili fosili pentru Africa"", a declarat el pentru BBC.
Însă, urmărind conversațiile care implică contul X al lui Machogu, BBC Verify a descoperit că majoritatea utilizatorilor care se implică în contul său sunt de fapt din SUA, Marea Britanie și Canada.
Banii sunt buni oricum
Oricât de de nișă ar fi opiniile sale, această comunitate online l-a sprijinit pe dl Machogu. Și l-a ajutat să își finanțeze campania.
"Prin faptul că spun tot ce spun, am văzut că numărul meu de followeri a crescut. Și am oameni care m-au contactat spunându-mi: cum te putem ajuta?", a spus el.
BBC Verify a analizat paginile de strângere de fonduri create de dl Machogu. Așa s-a constatat că, în ultimii doi ani, acesta a strâns mai mult de 9 000 de din donații.
Celebrul Jordan Peterson a redistribuit una dintre postările sale despre combustibilii fosili. Jorda l-a descris ca fiind un "african real". Asta în contrast cu ceea ce dl Peterson a numit "africanul sărac, oprimat și inutil". Cel imaginat de "utopiștii globaliști".
La sfârșitul anului trecut, un susținător american al combustibililor fosili a plătit pentru ca Machogu să călătorească în Africa de Sud. El a mers la o conferință de promovare a petrolului și gazelor africane.
Cu doar câteva luni înainte, o echipă de filmare din Regatul Unit s-a deplasat la Kisi. Voiau un nou documentar care descria schimbările climatice drept o "spaimă ecologică excentrică".
Pentru unii, popularitatea regăsită a dlui Machogu nu a fost o surpriză.
Spaimă ecologică excentrică
"A existat o adevărată explozie a proiectelor de dezvoltare a combustibililor fosili în Africa", spune Amy Westervelt, un reporter american de investigații climatice care acoperă încercările de obstrucționare a politicii climatice.
"Și pentru că o mulțime de țări adoptă politici care limitează combustibilii fosili, Africa este, de asemenea, văzută ca o piață mare. Așadar, este foarte util ca oamenii din Africa să spună: "Vrem aceste proiecte"."
Acesta este cu siguranță un punct de vedere pe care Machogu l-a exprimat - din nou și din nou - pe social media.
Marea problemă este că, în Africa și în Kenya în special, avem încă un nivel scăzut de alfabetizare. Mai ales cu privire la climă, așa că foarte ușor s-ar putea submina acțiunile climatice de pe continentul negru.