Jurnalistul Max Bănuș, un stindard al luptei împotriva comunismului. Povestea unei fotografii

Jurnalistul Max Bănuș, un stindard al luptei împotriva comunismului. Povestea unei fotografii

Fotografia legendarului jurnalist al postului de radio „Europa liberă” a fost realizată, în martie 1994, de către fotoreporterul Evenimentului zilei Cătălin Luțu, în „La Premiera”, un fost restaurant din spatele TNB I.L. Caragiale, din București.

Domnul Max Bănuș obișnuia să vină adesea în acest local unde se întâlnea cu foștii săi colegi de la „Europa liberă” Neculai Constantin Munteanu și Emil Hurezeanu, ultimul, în prezent, ambasadorul României la Berlin. Regretatul jurnalist se dădea în vânt după un antricot de vită ardelenesc cu sos, cu garnitură de cartofi țărănești și prefera vinurile roșii seci.

Max Bănuș și-a început cariera de ziarist ca redactor la ziarul „Sportul Popular” unde a inițiat campania alegerii celui mai bun fotbalist al anului 1954. Pentru aceasta a sunat, fără să anunțe pe nimeni înainte, 40 de antrenori din Occident, pentru a realiza un clasament în urma CM din 1954. Din cauza acestei anchete fotbalistice internaționale a fost arestat.

În 1958 a fost arestat din nou, pentru discursuri împotriva regimului comunist. A fost judecat, a primit o condamnare la opt ani cu executare și a fost trimis în lagărul de la Stoenești.

Ne puteți urmări și pe Google News

După cinci ani a fost eliberat la presiunile Occidentului și a emigrat în Israel. A mai trăit o perioadă în America, după care s-a stabilit cu familia în Germania, la Munchen, unde a lucrat între 1966 și 1990 la postul Europa Liberă. Repatriat după Revoluție, a fondat și condus revista Tinerama. Max Bănuș a murit, la 81 de ani, în 2008.